Drukke tijden voor de bergreddingsdiensten

Lawines in de Alpen vergen meerdere slachtoffers

Drukke tijden voor de bergreddingsdienstenNederlandse, maar ook Oostenrijkse media berichten met grote ontzetting over het ongeluk van prins Johan Friso. Hij is echter niet de enige die de laatste dagen het slachtoffer werd van een lawine. Elk jaar loopt de wintersportvakantie voor tientallen Europeanen verkeerd af, vaak zijn lawines daar de oorzaak van. Ook dit weekend vielen er slachtoffers.

In het Oostenrijkse Neukirchen is gisteren een Finse skiër door een lawine om het leven gekomen. Hij lag bijna twee en een half uur lang onder de sneeuw, dat werd hem even later in het ziekenhuis fataal. Een dag eerder overleed een man uit Estland nadat hij buiten de piste in een lawine terecht was gekomen. Dat gebeurde in de buurt van Davos in Zwitserland.

Bij Zürs, in dezelfde gemeente als Lech, is zaterdagmiddag nog een andere lawine naar beneden gekomen. Een grote zoekactie werd op touw gezet om eventuele slachtoffers te redden, maar zondag werden die pogingen gestaakt. Hoewel ooggetuigen iemand op de getroffen helling gezien hadden, is volgens burgemeester Ludwig Muxel vooralsnog niemand als vermist opgegeven. Hij hoopt dat dit zo blijft.

Het lawinegevaar in de Alpen is inmiddels aan het dalen. De komende dagen zijn de vooruitzichten gunstig, met maar weinig nieuwe sneeuwval. Vooral in Oostenrijk is voorzichtigheid echter nog geboden, boven de 1800 meter geldt daar bijna overal nog een aanzienlijk risico (niveau 3). 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer