Lech. Foto Sarah Depper

Lech: traditioneel ski-oord voor de koninklijke familie

Lech. Foto Sarah DepperPrins Friso is in levensgevaar, nadat hij vrijdag onder een lawine bedolven werd in het Oostenrijkse Lech. Al jarenlang gaat de koninklijke familie naar dit plaatsje toe voor de wintersportvakantie. De traditie begon in 1959, toen prins Bernhard tijdens een skivakantie Erich Moosbrugger ontmoette.

Moosbrugger bleek eigenaar te zijn van het luxe hotel Gasthof Post. Sinds de ontmoeting was de koninklijke familie er elk jaar te vinden. Er ontstond een hechte vriendschap. Het hotel had een traditionele inrichting met antieke voorwerpen, jachttrofeeën en oude houten meubels. Van buiten leek het nog op het oorspronkelijk boerenhuis. Vroeger was Lech namelijk een boerendorp en het had in de jaren '50 en '60 nog een landelijke uitstraling.

Mettertijd groeide het dorpje echter uit tot populair vakantieoord. Desalniettemin is Lech alleen weggelegd voor de rijkeren. Zo kunnen particulieren voor ruim 700 euro per nacht een kamer boeken in Gasthof Post. Naast de koninklijke familie, wordt Lech vooral bezocht door Europese edellieden en Russische miljonairs. Dit wintertoerisme van hoge stand heeft het dorp goed gedaan: Lech is de gemeente met de rijkste burgers van Oostenrijk.

Lech is aan weerszijden omgeven door bergen. Het heeft veel blauwe, relatief makkelijke, pistes, hoewel gevorderde skiërs de regio ook bezoeken. Ook al is het dorpje bestemd voor de wintersport, de besneeuwde bergen zijn nooit geheel veilig. Eerder al, in 1999, raakte Beatrix ingesneeuwd. Ze kon Lech toen niet verlaten wegens lawinegevaar. Dit voorval was echter relatief ongevaarlijk vergeleken met de lawine die deze winter Lech trof. Of Prins Friso het zal overleven, is nog niet duidelijk. Zijn toestand is stabiel, maar niet buiten levensgevaar. 

Dit artikel is eerder verschenen op IsGeschiedenis.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer