Bergwandelen Picos de Europa

Anillo de Picos de Europa, 115 km door noordelijk Spanje

Het is een van mooiste rondwandelingen in de Europese bergen: El Anillo de Picos. Deze tocht slingert langs de hoogste toppen van het Cantabrisch Gebergte. Je wandelt van de ene berghut naar de andere en klimt en daalt in negen etappes in totaal 9000 meter in oneven terrein. Inspannend, soms uitputtend, maar als beloning een meer dan fantastisch uitzicht over Spanje. En als de hele trail je te veel van het goede is: er zijn ook kortere varianten van vier of zeven etappes. Vamos!

Tekst Paul van Bodegraven, foto's Turismo de Asturias

De Picos de Europa (letterlijk: Pieken van Europa) is een bergketen op zo’n twintig kilometer ten zuiden van de Spaanse noordkust, op de grens van de regio’s Asturië, Cantabrië en Castilia y León. De Picos vormen samen een nationaal park. Asturië is sowieso een bezoek waard, bijvoorbeeld vanwege de prachtige kliffenkust, waar het niet alleen fantastisch wandelen is. Je geniet daar van zon, zee en wind. Van de heerlijke streekkeuken en bijpassende wijnen. Van ongerept Spanje, zonder massatoerisme. De perfecte plek om even op adem te komen na gedane (bergwandel)arbeid.

Groener en koeler

Het noorden van Spanje is een nog niet onder voet gelopen deel van het populaire vakantieland. En anders dan de droge binnenlanden is het hier een en al groene rust. Dat komt niet alleen door de beduidend aangenamere temperaturen (tot soms wel tien graden koeler dan in het binnenland), maar ook door de invloed van de Atlantische Oceaan die hier voor de deur ligt. Die zorgt voor verkoeling van de lucht, wind vanaf zee en een hogere luchtvochtigheid. Allemaal omstandigheden waar de natuur van houdt. Groene oases van schaduwrijke bossen, bloeiende velden en ongerepte berghellingen zijn de kenmerkende landschappen van Asturië, dat maar liefst zeven UNESCO-Biosfeerreservaten telt.

bergwandelen Asturië

De bergen in

Als je de hele rondwandeling van negen etappes wilt lopen, is het verstandig om te beginnen aan de oost- of westkant van het bergmassief. Dan kun je je even ‘warmdraaien’ voor het centrale deel, dat het meest uitdagend is. Om een indruk te geven: er zijn etappes bij waarvoor je acht tot tien uur onderweg bent. Daar staat tegenover dat er ook twee stukken zijn waarvoor je maar drie uur in de agenda hoeft te reserveren. Dat zijn de dagen met wat welkome rust voor de kuitspieren of om rond te kuieren en te klimmen in de directe omgeving van de hutten. De Anillo kun je op eigen houtje lopen, waarbij je wel minimaal vijftien dagen van tevoren de hutten moet boeken. Uiteraard zijn er groepstochten mogelijk, of kun je onder begeleiding van een ervaren gids op stap. Een goede kaart is belangrijk, want de markering kan op sommige stukken beperkt zijn. Een gps-track van de tocht en andere informatie kun je op de website van de trail vinden. In de hutten kun je vaak wel een eenvoudige maaltijd krijgen en lunchpakketten bestellen. Maar ook hier is een goede voorbereiding noodzakelijk, want niet alle hutten zijn 365 dagen per jaar bemensd. Informeer dus bij je reservering al wat de mogelijkheden zijn.

Beleven en proeven

“Een van de mooiste gebieden die we ooit hebben bezocht in Spanje”, zo schrijft een bezoeker op Naturescanner.nl over de Picos. En dat is precies wat deze trail je zal brengen: een onvergetelijke ervaring in een van de meest bijzondere berggebieden van Spanje. Een geliefd doel van bergbeklimmers is de opvallende Pico Urriellu, ook wel Naranjo (sinaasappel) de Bulnes genoemd, vanwege de oranje kleur van de piek in de avondzon. Ook zwerven er groepen herders door de bergen, die in de zomer vanuit de valleien de bergen in trekken met hun schapen, geiten en soms ook varkens. Dat die grotten en dieren goed samengaan proef je in de Queso de Cabrales, een regionale specialiteit: een schimmelkaas van koeien- en geitenmelk, die traditioneel worden gerijpt in de grotten. Dat is dan ook een van de beste en smakelijkste souvenirs om – samen met je herinneringen – mee naar huis te nemen (wel even luchtdicht laten inpakken!).

Meer weten? 

Op onderstaande websites vind je meer informatie. Bijvoorbeeld over:

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.