Untersberg vlakbij Salzburg. Foto Fenneke Visscher

Man 1000 meter diep vast in grot in de Untersberg

Untersberg vlakbij Salzburg. Foto Fenneke VisscherSinds zondag zit een man 1000 meter diep vast in een kilometerslange grot in de Untersberg, in de Berchtesgadener Alpen, Zuid-Duitsland. Reddingswerkers kunnen lastig bij de man komen en daardoor zal de reddingsoperatie dagen duren. Ongeveer 200 reddingswerkers zijn bij de complexe reddingsoperatie betrokken.

De man raakte gewond door steenslag in de grot. Samen met twee anderen was hij daar. Eén daarvan is bij de gewonde gebleven en de andere ging naar boven om hulp te halen. De gewonde is naar verluidt een zeer ervaren grottenonderzoeker en een van de ontdekkers van de grot. De pas in 1995 ontdekte Riesending-Schachthöhle is met een diepte van meer dan 1100 meter en een lengte van ruim 19 kilometer de diepste en langste grot in Duitsland.

Duitse, Zwitserse en Oostenrijkse reddingswerkers zijn onderweg naar de berg of zijn er al bezig. Ze zijn bezig met het aanleggen van communicatiesystemen en bivakpunten in de grot. Het duurt uren om beneden of boven te komen. Daarom is een communicatiesysteem van belang. 

Reddingsoperatie in de grot

Op dinsdagochtend zijn vier gespecialiseerde reddingswerkers uit Zwitserland begonnen met de daadwerkelijke reddingsoperatie en zijn afgedaald in de grot. Zij gaan proberen om de 52-jarige man op een veilige manier uit de grot te halen.

Bekijk hier foto's van de reddingsoperatie en lees meer.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!