Berchtesgadener Alpen

Berchtesgadener Alpen

De Berchtesgadener Alpen liggen in Zuid-Duitsland (Beieren), maar ook in Oostenrijk (Salzburg). De bergen houden zich niet aan de landsgrenzen, dus de grenzen liggen meestal op een berg. De Berchtesgadener Alpen grenzen onder andere aan de volgende berggebieden: Salzkammergut, Kitzbüheler Alpen, Loferer Steingebirge en de Beierse Alpen.

De Hochkönig is een 2941 meter hoge berg in het Oostenrijkse Salzburger Land en is daarmee de hoogste bergtop van de Berchtesgadener Alpen. Andere hoge bergen zijn de Watzmann (2713 m), Torsäule (2587 m), Selbhorn (2655 m) en de Breithorn (2504 m).

In 1978 is het Nationaal Park Berchtesgaden opgericht (210 km2). In het park ligt onder andere de  Königsee. Dit meer ligt op 603 meter en is ongeveer 6 kilometer lang en 1 kilometer breed. Het ligt tussen de bergen en het lijkt daarom een beetje op de Noorse Fjorden.

Wandelroute Berchtesgaden
Wandelroute - 10 aug 2017

​Een korte gemakkelijke wandeling naar het uitzichtpunt Malerwinkel aan de Köningssee in het Berchtesgadener land.

De Watzmann: Foto Nationalpark Berchtesgaden
Nieuws - 11 jul 2017

Hoog op de Watzmann wordt hard gewerkt. Vier mannen herstellen daar de stalen zekeringen van de vier kilometer lange route over Watzmann-Grat.

Nieuws - 31 aug 2015

Met een hoogte van 1800 meter is de Watzmann-Oostwand de grootste rotswand in de oostelijke Alpen. Ondanks de matige klimmoeilijkheden blijft het een lastige klim. Op 27 augustus 2015 verbroken Philipp Reiter en Martin Schidlowski het record op de 3000 meter lange klim.

By Mg-k - M. Klüber Fotografie (Own work) via wikipedia
Nieuws - 26 mei 2015

Een goede voorbereiding voor een bergwandeling is altijd belangrijk. Dat ondervond een groep Indonesische studenten dit pinksterweekend in Beieren. Ze verdwaalden in slecht weer en moesten met helikopters van de berg Watzmann gehaald worden.

Foto: ph_en. Hochkonig
Nieuws - 24 jul 2013

Twee Duitse klimmers hebben de nacht van zaterdag op zondag in het afgelopen weekeinde doorgebracht op de Wetterriffels (2.618m, Hochkönigmassief) in de Berchtesgadener Alpen in Oostenrijk.

Wandelroutes Berchtesgadener Land. foto M. van Hattem
Reportage - 1 jun 2012

Het Berchtesgadener Land biedt voor elk wat wils, het gebied is vooral ideaal voor dagtochten en korte huttentochten.

Stubaier Gletsjer - Tirol. Foto Dorena wm
Nieuws - 5 sep 2011

In het eerste weekend van september zijn er helaas weer veel ongelukken gebeurd in de Oostenrijkse Alpen.

Nieuws - 26 mrt 2011

Een bijzondere economische ontwikkeling: op acht bergtoppen in de Berchtesgadener Alpen worden Galileo-satellieten geplaatst om te testen. Die bergen zijn hoog genoeg en zo hoeven de satellieten niet helemaal de ruimte ingestuurd te worden. 

Nieuws - 16 sep 2010

Aan de Salzburgerkant van het Nationale Park Hohe Tauern is een gemummificeerd lijk gevonden van een alpinist die al drie jaar vermist was. Naast hem lag zijn rugzak met zijn paspoort. Drie jaar geleden is hij niet terug gekeerd van een wandeling. Dagenlang is er naar de Duitse klimmer gezocht door bergredders, brandweer en een helikopter, maar tevergeefs.

Nieuws - 20 aug 2010

In de bergen tussen Berchtesgaden en Salzburg worden routemarkeringen aangebracht op plaatsen waar ze niet horen. Er worden zo wegen gemarkeerd die nergens toe leiden.

Pagina's

Abonneren op Berchtesgadener Alpen