Massaal de berg op voor Duitslands oudste lentefeest
Dit weekend zou de Ehrenbürg, een ruim 500 meter hoge tafelberg in het noorden van Beieren, het toneel moeten zijn van het Walberlafest. Traditioneel wordt hier het eerste weekend van mei de komst van de lente gevierd.
Drank en religie
Het feest dat zijn naam ontleent aan de heilige Walburga, begon vrijdag om 17:00 met het planten van de meiboom, een oud vruchtbaarheidssymbool. Daarna sloeg burgemeester Anja Gebhardt van het naburige Kirchehrenbach het eerste vat bier aan. Ook zaterdag en zondag wordt er de hele dag feest gevierd op de Ehrenbürg.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail!
Maar er wordt niet alleen gedronken. Zondagochtend is er een dienst in de Walburgakapel bovenop het plateau. Tweehonderd jaar geleden trokken begin mei bijna alle katholieken uit de omliggende gemeenten in processies naar de kapel. Toen waren er dat al duizenden, en in 1923 moeten maarliefst 70.000 gelovigen hier het voorjaarsfeest hebben gevierd.
Heidense wortels
De traditie gaat echter nog veel verder terug. De katholieke viering zou zijn oorsprong hebben in een Germaans offerfeest ter ere van Wodan. Volgens sommige bronnen is het daarmee het oudste voorjaarsfeest van Duitsland. Pas later werd op de berg de heilige Walburga aanbeden, elders in Europa gebeurt dit gewoonlijk op 1 mei tijdens de Walpurgisnacht.
Wie het feest niet kan bezoeken kan later nog wel de hoogtepunten van de streek beleven tijdens een wandeling over de Walberlabierweg. Deze route voert over de Ehrenbürg, die een schitterend uitzicht over de omgeving biedt, maar ook langs maarliefst vijf lokale brouwerijen. Wie de 19 kilometer lange route wil voltooien, zal het bezoek aan de biergärten goed moeten doseren.