planten in het hooggebergte

Meer bloemen in het hooggebergte

Het komende bergwandelseizoen kun je weer meer bloemen tegenkomen in het hooggebergte. Een studie van het Zwitserse instituut voor lawineonderzoek heeft aangetoond dat er steeds meer bloemen hoog boven de boomgrens groeien. Tot op de bergtoppen.

Het onderzoeksinstituut onderzocht de flora op driehonderd Europese bergtoppen. Daaruit bleek dat er vandaag de dag veel meer bloemen te vinden zijn dan pakweg een eeuw geleden. En zeker in de laatste decennia is het aantal bloemen op grote hoogte enorm toegenomen.

Alpenmannsschild op de Piz Linard

Tegenover Zwitserse media halen de onderzoekers het voorbeeld van de 3410 meter hoge Piz Linard in Zwitserland aan. De eerste bergbeklimmers die in 1835 de top haalden, zouden daar een exemplaar van het bloemetje Alpenmannsschild gevonden hebben. Inmiddels groeien er zestien soorten bloemen die allemaal in veel grotere getale voorkomen.

Klimaatverandering

De oorzaak is volgens de onderzoekers de klimaatverandering. Ook op de hoge toppen wordt het steeds warmer, waardoor de bloemetjes steeds beter groeien. Wie denkt dat dit dan eindelijk goed nieuws over de klimaatverandering in de bergen is, kan bedrogen uitkomen. Onder de plantensoorten die het hooggebergte in trekken, kunnen ook soorten zitten, die eigenlijk niet in het hooggebergte horen. En die planten kunnen de soorten die in het hooggebergte thuishoren, verdringen.

Of, en in hoeverre dat gaat gebeuren is nog onderwerp van verder onderzoek.

Meer lezen over wat er groeit en bloeit in de bergen? In Bergen Magazine lees je in de rubriek 'Wat leeft er in...' alles over planten en dieren in de bergen. Neem snel een abonnement.

Bron:

Institut für schnee- und lawinenforschung

Afbeelding:

 By Gunnar Ries [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.