Meer dan 7000 jaar oude hand- en voetafdrukken gevonden in Tibet

Een verzameling van 19 hand- en voetafdrukken is gevonden op een berg in vlakbij de Tibetaanse hoofdstad Lhasa. De afdrukken zijn gevonden in kalksteen, op een locatie ruim vier kilometer boven de zeespiegel. Volgens onderzoek zijn de gevonden hand- en voetafdrukken tussen de 7,400 en 12,700 jaar oud.

De eerste bewoners van Tibet

Men schatte dat de eerste bewoners van het Tibetaanse gebied rond de 3600 jaargeleden naar eht gebied trokken. Dit was tevens de tijd dat landbouw tot stand kwam. Door de huidige vondst is deze conclusie een beetje door elkaar geschud. Zelfs met de recentste schatting loopt de ontdekking twee millennia voor op de eerste bewijzen van beschaving in Tibet. Sommige inwoners zijn er echter van overtuigd dat de afdrukken afkomstig zijn van mythische beesten, de Yeti bijvoorbeeld.

Politieke discussie

De afdrukken doen op politiek gebied stof opwaaien, gezien de datering nogal afwijkt van de voorheen bekende jaartallen. Zo gaat de vondst tegen resultaten van Chinese archeologische onderzoeken in. Daardoor kan de vondst van de hand- en voetafdrukken in Tibet ook voor discussie zorgen met communistische ambtenaren. Voor hen is de kwestie over de herkomst van Tibetanen beladen politiek belang. 

Lees een uitgebreider artikel over deze vondst op Archeologie Online

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!