Foto: Eltouristo. Mont Maudit gezien vanaf de Mont Blanc du Tacul

Mont Maudit 135 jaar geleden voor het eerst beklommen

 Eltouristo. Mont Maudit gezien vanaf de Mont Blanc du TaculHet Mont Blancmassief in de westelijke Alpen bevat de hoogste berg van de Alpen, de Mont Blanc (4.810 m). Twee kilometer ten noorden van deze berg ligt de Mont Maudit (4.465 m). Deze is 135 jaar geleden voor het eerst beklommen. Op de Mont Maudit ligt ook de grote gletsjer Ghiacciaio della Brenva die zich uitstrekt tot het bergdal Val Veny in de Italiaanse provincie Aosta.

Eerste beklimming

Twee Engelse bergbeklimmers, Henry Seymour King en advocaat William Edward Davidson, beklommen op 12 september 1878, 135 jaar geleden, de “vervloekte berg”, zoals de betekenis van de Mont Maudit luidt. Samen met Johann Jaun der Jüngere en Johann von Bergen, twee berggidsen afkomstig uit Bern, Zwitserland, bedwongen zij als eersten de vierduizender in het Mont Blancmassief. Zij namen de route via de zuidelijke graat naar de Mont Maudit, tijdens een beklimming van de Mont Blanc via de Corridor route.

Kuffner graat

De zuidelijke kant van de berg is een stuk steiler dan de geleidelijke sneeuwhellingen van de noordelijke kant. De bekende, steile zuidoostgraat, ook wel de Frontier of de Kuffner graat genoemd, werd voor het eerst beklommen van 2-4 juli 1887 door Moriz von Kuffner en de berggidsen Alexander Burgener en Josef Furrer. De normale beklimming gaat via de noordwestrug, die ongeveer 250 meter lang is. Om de tocht in te korten wordt er vaak gebruikgemaakt van de kabelbaan naar de Aiguille du Midi, een 3.842 meter hoge berg in het Mont Blancmassief.Bron: wikipedia.org

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?