Mount Everest gekrompen na aardbeving Nepal
De hoogste berg ter wereld is met 2,5 centimeter gekrompen na de aardbeving in Nepal op zaterdag 25 april. Dat blijkt uit satellietbeelden van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Daarnaast is het gebied nabij de hoofdstad Kathmandu door de aardbeving een meter omhooggeschoven.
‘Ingezakt’
De Mount Everest is na de aardbeving als het ware 'ingezakt' en daardoor 2,5 centimeter kleiner geworden. De non-profitorganisatie UNAVCO - gespecialiseerd op het gebied van geowetenschap - verklaart dit doordat de korst van de aarde vlak voor de aardbeving erg gespannen was. Na de beving werd deze spanning weggenomen, waardoor de berg kon zakken.
Erg lang hoeft de hoogste berg ter wereld niet te wachten tot ze haar oorspronkelijke hoogte weer terug heeft. Het Himalayagebergte groeit namelijk gemiddeld met één centimeter per jaar. Dit komt omdat de Indo-Australische en de Eurazische aardplaten voortdurend tegen elkaar botsen.
De al gepresteerde bergbeklimmers hebben overigens niets te vrezen. De Mount Everest is nog steeds de hoogste berg ter wereld en is nog net zo moeilijk – of makkelijk – te beklimmen als voor de aardbeving.
Geografische veranderingen
Het is niet ongewoon dat het landschap door een aardbeving verandert. Dit is vooral het geval wanneer tektonische aardplaten tegen elkaar aan botsen. De aardbeving in Chili (1960) had een kracht van 9,5 op de Schaal van Richter en bracht veel verwoesting met zich mee. Rivieren verlegden hun loop en de vulkaan Puyehue kwam tot uitbarsting. Voor sterke geografische veranderingen moet de sterkte op de Schaal van Richter behoorlijk hoog liggen. Men spreekt van een zware aardbeving vanaf een magnitude van 7 op de Schaal van Richter.