Mount Everest. Foto: Rupert Taylor-Price via Flickr

De Mount Everest is verschoven

Kort na de verwoestende aardbeving in Nepal bleek al dat de hoogste berg ter wereld gekrompen was. Maar volgens de Chinese krant China Daily is de berg ook een paar centimeter verplaatst.

Tektonische beweging

Dat de Mount Everest verschuift, is op zich niet zo heel gek. Ieder jaar beweegt  de berg een beetje door de kracht van de tektonische platen. En ook ieder jaar groeit de berg een beetje, en schuift de Everest een beetje naar het noordoosten. Door de aardbeving van 12 mei 2015 is de berg echter zo’n drie tot vier centimeter naar het zuidwesten verschoven.

De aardbeving kostte het leven van meer dan 8000 mensen in Nepal en omringende landen. Achttien mensen kwamen om door lawines op de hellingen van de Mount Everest. De verschuiving zelf heeft volgens de autoriteiten geen gevolgen voor het gebied.

Meetapparatuur op de berg

Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw staat er een meetapparatuur op de berg, waarmee de bewegingen van de berg gemeten worden. Toch staat de hoogte van de berg nog ter discussie. Zo is het nog de vraag of de dikke sneeuwlaag op de top meegeteld moet worden. In 2010 spraken Nepal en India een hoogte van 8848 meter overeen. 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past