Smeltende gletsjers op de Everest? Foto door Rupert Taylor-Price via Flickr

Smelten de gletsjers op de Mount Everest?

De gletsjers in de Himalaya smelten hard. Zo hard dat het volume van de gletsjers over honderd jaar misschien wel met meer dan 70% is afgenomen. Dat voorspelt een groep klimaatwetenschappers.

Model om smeltende gletsjers te voorspellen

De wetenschappers ontwikkelden een model waarmee ze het smelten van de gletsjers in het gebied proberen te voorspellen. Volgens die modellen is, als de toename van broeikasgassen zo doorgaat, aan het eind van deze eeuw niet veel meer van de gletsjers in de Himalaya over. De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift The Cryosphere.

Veranderingen door smeltende gletsjers

Voor hun model gebruikten de wetenschappers gegevens van weerstations in de regio en van satellieten. Hoe veel de gletsjers precies gaan smelten, is nog niet helemaal duidelijk. Volgens de wetenschappers is dit pas een eerste serieuze poging om de afname van de gletsjers in de Himalaya te voorspellen. De wetenschappers waarschuwen wel dat het zeker is dat er een hoop gaat veranderen, met alle gevolgen van dien. De gletsjers voorzien een groot deel van de regio van water voor landbouw en drinken.

Een paar jaar geleden verschenen er al berichten dat de gletsjers in de Himalaya niet alleen in de dalen smelten, maar de ijslaag op de toppen ook steeds dunner wordt. Ook in de Alpen zijn worden grote veranderingen door smeltwater verwacht.   

Bron: www.sciencedaily.com

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer