Mount Ruapehe

Mount Ruapehu staat op uitbarsten

Mocht je als wandelaar in de buurt zijn van ‘The Lord of the Rings vulkaan’ in Nieuw-Zeeland, wees dan gewaarschuwd. Mount Ruapehu is al weken aan het rommelen en het risico op een uitbarsting neemt met de dag toe. De bekende vulkaan staat in een natuurgebied dat een zeer populaire bestemming is voor toeristen en wandelaars.

Vulkanische aardbeving

Experts hebben laten weten dat de temperatuur van het kratermeer in de afgelopen weken verdubbeld is van 25 graden naar maar liefst 46 graden. Er wordt vermoedt dat de activiteit ontstaan is door een vulkanische aardbeving die eind april plaatsvond. De omvang van de gevarenzone is circa twee kilometer. Omwonenden hoeven zich echter geen zorgen te maken, want zij vallen buiten deze twee kilometer. Wel wordt het afgeraden om Mount Ruapehu te beklimmen.

The Lord of the Rings

Mount Ruapehe is wereldberoemd vanwege het feit dat meerdere scènes uit de succesvolle The Lord of the Rings film-trilogie zijn opgenomen op de vulkaan. Samen met een naburige vulkaan vormde dit de locatie voor Mount Doom in Mordor, het fictieve land in de films. De top van deze naburige vulkaan, Mount Nugaurhoe, mocht echter door de filmmakers niet gefilmd worden omdat die heilig is voor de Maori. Daarom werden veel scènes op de nabij gelegen Mount Ruapehu opgenomen

De laatste uitbarsting vond plaats op 25 september 2007. De eruptie was zonder waarschuwing plots ontstaan. Een 22 jaar oude basisschooldocent, William Pike, kwam door de uitbarsting met zijn been vast te zitten onder een grote steen. Een reddingsactie werd opgezet om hem te redden vlakbij de krater. De laatste grote uitbarsting van de vulkaan vond plaats in 1995. Toen werd een gebied van vier kilometer getroffen, iets wat vrijwel nooit voorkomt.

 

Meer inspiratie

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen