De Gotthard. Afbeelding: ww.wpixabay.com

Muzikale tunnel: Gotthard Basistunnel

De Gotthard Basistunnel is bekend om zijn records. Sinds de tunnel in 2016 werd geopend, is de Gotthard Basistunnel de langste tunnel ter wereld. Maar wist je dat deze tunnel ook ‘muziek’ maakt?

De Gotthard Basistunnel

De bouw van de 57 kilometer lange tunnel duurde 17 jaar. Circa 28 miljoen ton steen moest uit de bergen gehaald worden. En met bouwkosten van bij elkaar meer dan 23 miljard Franken voor de boringen, de sporen, de afdichtingen, bouwrentes enzovoort, is de tunnel ook een van de duurste bouwprojecten ter wereld. Maar omdat de tunnel tot 15.000 Mensen en nog meer goederen per dag kan transporteren, is dat voor de Zwitsers waard geweest. Daarom worden er in en rond de tunnel rondleidingen georganiseerd, waarbij je alles over dit bijzondere project te weten komt.

Muziek onder de Gotthard

Behalve alle technische wetenswaardigheden krijg je ook iets heel bijzonders te horen. Want zodra er een trein komt, klinken er lange tonen door de tunnel. Klanken die lijken op de tonen van een orgel, of klankschaal . Iedere train is een eigen concert dat met zachte tonen begint als de train aanrolt. Met forte wordt het geluid sterker tot de train langs dondert en de tonen meeneemt. Maar pas als de train al lang weg is, verdwijnt de muziek.

Hoe de muziek ontstaat

Net als bij een Orgel ontstaat het geluid als lucht door de lange tunnelbuizen wordt geblazen. De tonen ontstaan als een trein lucht in de tunnel verplaatst, die door de lange watervoerpijpen naar buiten wordt geperst. De gidsen noemen het ‘de langste orgelpijpen ter wereld’. Het is niet alleen de trein die de toonhoogte bepaalt. Iedere dag klinken de pijpen anders, zegen zij, maar tot nu toe kan niemand verklaren waarom dat zo is. Het blijft toch een record meer.

Zelf de muziek van de langste orgelpijpen ter wereld beleven? Met gidsen van het toeristencentrum in Uri kan je de Gotthard in om meer over de tunnelbouw te ervaren en de langste orgelpijpen ter wereld te horen.

Meer informatie vindt op de website van uri Tunnel-Erlebnis.

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Witte bergen, perfect geprepareerde pistes, prachtige loipes, en rustieke berghutten. 7 nachten incl. skipas vanaf € 385,-.

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!