Schotland West high landway

Mysterieus motorblok gevonden in Schotse bergen

Schotland West high landwayKlimmer Christophe Evers is tijdens een bergwandeling door de Schotse Hooglandens gestuit op een Merlin-motorblok van een vliegtuig. De klimmer was aan het genieten van zijn vakantie toen hij de motor op deze plek vond. De motor blijkt iets te maken te hebben met een tragisch vliegtuigongeval in 1951.

"Halverwege de beklimming van de Beinn Eighe stootten we op dit eigenaardige voorwerp," vertelde Evers. Een lokale alpinist kon het mysterie oplossen dat alles heeft te maken met een vliegtuigongeval in de jaren '50. In maart 1951 vlogen acht mannen over de Schotse bergen in een omgebouwde Lancaster bommenwerper uit de tweede wereldoorlog. Het toestel was aangepast om te dienen voor de marine. Het vliegtuig patrouilleerde op de dag van het ongeluk langs de Schotse kust toen het weer omsloeg en een hevige mistbui de kop op stak. De hoeveelheid zicht verminderde hierdoor dramatisch en het vliegtuig crashte met alle acht mannen aan boord tegen een bergwand. Niemand overleefde het ongeval.

Dagen gingen voorbij voordat het wrak werd gelokaliseerd. Omdat er destijds te weinig ervaren alpinisten in deze bergen rondliepen, konden de slachtoffers niet meteen uit het puin gehaald worden. Dit ongeval was de aanleiding voor de Royal Air Force om een nieuwe eenheid op te richten, genaamd het Mountain Rescue Team.

Restanten van het vliegtuig doken al eerder op toen twee alpinisten bedolven werden onder een lawine drie jaar geleden. De propeller van het wrak klemde in een rotsspleet en zorgde ervoor dat het touw van de alpinisten bleef hangen waardoor ze niet verder vielen. Zo werden ze niet bedolven onder de sneeuw en overleefden de lawine.

Wil je meer weten over deze vondst? Lees dan verder.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt