Sierra Nevada (c)Victor R. Ruiz

NASA bepaalt hoeveelheid smeltwater vanuit de lucht

Sierra Nevada (c)Victor R. RuizTerwijl elders in de wereld sneeuwdikte op bergen met sneeuwmonsters wordt bepaald, doorziet de NASA in de staten Californië en Colorado de sneeuwdikten met een vliegtuig. Nieuw is dat ook hoge bergtoppen gemeten worden.

Afgelopen weekend maakte NASA’s Airborne Snow Obersvatory zijn eerste meetvlucht boven de door droogte geslonken sneeuwlagen in de Sierra Nevada in Californië. Vanaf een hoogte van 6000 meter kan het vliegende meetlab nauwkeurig vertellen hoe dik de sneeuw is en, nog belangrijker, hoeveel water de sneeuw bevat.

“Een revolutionaire vooruitgang”

Met de nieuwe meetmethode kan in de nabije toekomst de smeltwaterafvoer precies worden bepaald, terwijl onderzoekers eerder zelf de berg op moesten om sneeuwmonsters te nemen en schattingen te maken, die overigens vaak fouten bevatten. Meestal werden alleen sneeuwmonsters genomen van de lagere gedeelten van de berg, maar nu worden ook de dikkere sneeuwlaag op de top van de berg en het watergehalte daarin bekeken.

De voorspelling van de hoeveelheid smeltwater wordt nog makkelijker gemaakt doordat het vliegtuig analyseert hoeveel zonlicht de sneeuw reflecteert en hoe gauw de sneeuw het zonlicht absorbeert.

Betrokken onderzoekers noemen de meetmethode “een revolutionaire vooruitgang”. Veel partijen hebben profijt van de preciezere metingen, zoals gemalen, waterschappen, boeren en beheerders van waterreservoirs. Overstromingen kunnen beter voorspeld worden. Tot het einde van het sneeuwseizoen vliegt de NASA wekelijks over de Sierra Nevada en maandelijks over Colorado.

Bron: Daily Journal

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen