Nationalfeiertag in Oostenrijk - de geschiedenis
Vandaag wordt op de Oostenrijkse Nationale Feestdag (Nationalfeiertag in het Duits) gevierd dat Oostenrijk op 26 oktober 1955 een verklaring van ‘altijddurende neutraliteit’ aflegde. Deze verklaring werd een dag eerder, op 25 oktober ’55, voorafgegaan door de terugtrekking van de laatste geallieerde troepen uit het land. Oostenrijk werd na de Tweede Wereldoorlog tien jaar bezet door de geallieerden.
Oostenrijk in de Tweede wereldoorlog
Oostenrijk raakte bij de Tweede Wereldoorlog betrokken nadat het in 1938 bij de Anschluss door Duitsland werd geannexeerd. Ondanks dat Hitler Oostenrijk als een onderdeel van Duitsland beschouwde, waren de geallieerden het daar in de oorlog niet mee eens. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Sovjet-Unie lieten in de Verklaring van Moskou van 30 oktober 1943 vastleggen dat Oostenrijk het eerste slachtoffer van Hitlers agressie was en dat het land na de oorlog weer bevrijd zou worden van de Duitse overheersing.
Activiteiten tijdens Nationalfeiertag
Op 26 oktober zijn de Oostenrijkers vrij om feest te vieren. In heel het land zijn er sportevenementen zoals fiets- en mountainbiketochten, maar er worden ook grote wandelingen georganiseerd. Veel musea geven korting op toeganskaartjes. Wie geinteresseerd is in de politiek kan een kijkje nemen in de Oostenrijkse parlementsgebouwen en er zijn ook militaire parades.
Op IsGeschiedenis.nl lees je meer over de geschiedenis van de Nationalfeiertag in Oostenrijk.