Menno Boermans

Nederlandse bergbeklimmer maakt deel uit van reddingsteam Alaska

Menno BoermansDe Nederlandse bergbeklimmer Menno Boermans is naar Alaska vetrokken om deel uit te maken van het Search and Rescue (SAR) team. Boermans is net als vorig jaar uitgenodigd door de Denali National Park Service. Het SAR is een team van medisch gespecialiseerde alpinisten die in actie komen wanneer iemand in de problemen is.

Alle alpinisten die deel uit maken van dit speciale reddingsteam krijgen vrijwel zeker ook de mogelijkheid om Mount McKinley, ook wel de Denali genoemd, te trotseren. "Garantie is er niet, maar ik hoop dat een toppoging ons gegund is. Stiekem heb ik mijn oog laten vallen op een spectaculaire route", aldus de bergredder. Als Menno deze kans krijgt, zal het de tweede keer worden dat hij zich op de top bevind van de hoogste berg van Amerika. Mount McKinley is 6194 meter hoog en is één van de Seven Summits. Boermans zal klimmers te hulp schieten die bijvoorbeeld last hebben van onderkoeling, hoogteziekte of simpelweg vast komen te zitten. Want de Denali is zeker geen ongevaarlijke berg, sinds 1932 zijn er al 119 mensen om het leven gekomen.

Menno Boermans is geboren in 1977 en is fotograaf, alpinist en bergredder. De afgelopen jaren volgde hij in Zwitserland en Amerika een speciale bergreddingsopleiding en leerde hij medische hulp te verlenen in afgelegen gebieden, waar geen ambulance of ziekenhuis is. "De werkwijze in de wildernis van Alaska is er op gericht om met ski's naar een slachtoffer te glijden, eerste hulp te verlenen en vervolgens de brancard naar een kampement te slepen."

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.