Nepal gaat Mount Everest zelf opmeten

Nepal gaat voor het eerst zelf de Mount Everest opmeten, de hoogste berg ter wereld. Tot nu toe gebeurde dat telkens door buitenlandse experts, omdat het land er zelf de benodigde apparatuur voor had. Officieel is Mount Everest, op de grens tussen China en Nepal, 8848 meter hoog, maar een Britse meting hield het in 1952 op 8847,842 meter, de Amerikanen meenden in 1990 dat hij 8850 meter hoog is en de Chinezen kwamen in 2005 op 8844,43 meter, het sneeuwdek niet meegerekend.

De nieuwe Nepalese meting zal het zeeniveau in het Indiase Kolkata (voorheen Calcutta) als nulniveau nemen. De metingen zullen naar verwachting twee jaar duren.

Oorspronkelijk werd gedacht dat de slapende vulkaan Chimborazo uit Zuid-Amerika de hoogste piek had, maar in 1852 ontdekten Britse meetkundigen dat de Everest in het Himalayagebergte, toen nog Piek XV geheten, hoger was. Volgens de overlevering kwamen de Britten op een hoogte van 29.000 voet (8839 meter), maar telden ze daar twee voet bij op, omdat het ronde bedrag anders te veel op een afronding zou lijken.

De berg werd vernoemd naar de Britse landmeter in India, George Everest. In Tibet heet de berg overigens nog altijd Chomolungma (Moedergodin der Aarde), terwijl hij in Nepal Sagamartha (Hemelgodin) wordt genoemd. In 1953 waren de Nieuw-Zeelandse Edmund Hillary en zijn Tibetaanse gids Tenzing Norgay de eerste mensen die de top bereikten. 

Bron: nos.nl
 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past