Uitzicht van Ben More Assynt Foto half a world away

Nieuw gedenkteken op Ben More Assynt met Chinook geplaatst

Uitzicht van Ben More Assynt Foto half a world awayOp Ben More Assynt, een berg in het noordwesten van het Schotse Sutherland, is een begin gemaakt met de opknapbeurt van een van de meest afgelegen oorlogsgraven in het Verenigd Koninkrijk. In april 1941 kwamen daar zes vliegeniers om het leven toen zij met hun ‘Avro Anson’, een lichte bommenwerper, neerstortten in het bergmassief.

Op initiatief van de Commonwealth War Graves Commission (CWGC) zal het huidige gedenkteken, een metalen kruis op een bescheiden steenhoopje, worden vervangen door een grote granieten gedenksteen waarin de namen van de verongelukte piloten staan gegrift. De commissie had vorig jaar de nabestaanden al op de hoogte gesteld van de plannen om een nieuw en waardiger gedenkteken te plaatsen bij de plek waar de mannen liggen begraven. Leden van de Joint Helicopter Support Squadron hebben met behulp van een militaire transporthelikopter (Chinook) het benodigde materieel voor de onderneming inmiddels op de berghelling gebracht.

Uitzicht van Ben More Assynt Foto half a world awayHalverwege april 1941 crashte het oorlogsvliegtuig met Schotse, Britse en Zuid-Afrikaanse inzittenden ’s nachts op 700 meter hoogte op Ben More Assynt. Vanwege het slechte weer en het afgelegen, onherbergzame gebied waar het fatale ongeluk had plaatsgevonden, duurde het vervolgens langer dan een maand voordat hun lichamen werden gevonden. De slachtoffers werden vlakbij de plek waar zij waren neergestort begraven. De namen die het gedenkteken sieren dat daar ter nagedachtenis aan de militairen wordt geplaatst, luiden als volgt: Pilot Officer William Drew, Sgt. Jack Emery, Flt. Sgt. Thomas Kenny, Sgt. Harold Tompsett (alle vier uit Engeland), Sgt. Charles Mitchell (Schotland) en Flying Officer James Steyn (Zuid-Afrika).

Bron: BBC

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?