Bisse du Ro

Nieuwe spectaculaire hangbrug in Zwitserland

In het Zwitserse Crans-Montana is een nieuwe hangbrug geopend. 120 meter lang en 70 meter hoog vormt de nieuwe hangbrug een veilige maar spectaculaire passage van een al bijzondere wandeling!

De nieuwe brug ligt aan de wandelroute Bisse du Ro, of in het Duits, de Suone von Ro. Die wandelroute volgt een deel van het traject van een irrigatiekanaal uit de veertiende eeuw.

Suone van Ro

Ooit liep hier het water van de berg door een ingenieus systeem van kanaaltjes die in de steile rotswanden waren uitgehouwen. Inmiddels stroomt het bovenste deel van de suone door een tunnel. Van het droogstaande deel van het kanaal is een wandelroute gemaakt.

Historische wandelroute

De wandelroute is dus écht historisch, want je loopt over een route die eeuwen geleden in de bergen is aangelegd. De route volgt de loop van de watergang die in de veertiende eeuw in de bergwanden is uitgehouwen. Je loopt over richels en aan de bergwand gehangen voetpaden, maar altijd veilig.  Vanaf die paden is een fantastisch uitzicht is natuurlijk gegarandeerd. En dat dus zonder dat je ingewikkelde uitrusting nodig hebt. Met een paar stevige schoenen en enige tredzekerheid kun je hier prima uit de voeten. Dat maakt de wandelroute Bisse du Ro, van Crans-Montana naar de Rawyl stuwdam misschien wel de spectaculairste en leukste van alle Walliser Suonen.

Bisse du Ro

Van irrigatiekanaal tot wandelroute

Die Suonen zijn oude irrigatiekanalen, waarmee de boeren water van de gletsjers naar de velden leidden, zodat ze ook in de hete zomers hun land van voldoende water konden zien. Honderden jaren lang is de Bisse du Ro door de hele lokale gemeenschap verzorgd. Pas in 1946 is de Bisse du Ro vervangen door een leidingenstelsel. Een deel van de loop van de Bisse du Ro kwam droog te staan en is omgebouwd tot wandelroute. Dankzij de nieuwe brug stroomt er toch weer water door een deel van de suone, waardoor je een goed beeld krijgt van hoe hard de mensen hier honderden jaren lang hebben gewerkt om hun land vruchtbaar te houden.

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling