Nieuwe vlindersoort ontdekt op Israëlische skipiste

Bij skipistes denk je waarschijnlijk niet meteen aan zeldzame diersoorten, maar aan drukte en lawaai. Toch kan ook de natuur op de skipiste voor verrassingen zorgen. In Israël ontdekten wetenschappers een nog onbekende vlindersoort, op een skipiste.

De nieuwe vlindersoort, de Melitaea acentria, werd ontdekt op de enige skipiste van Israël op de berg Hermon, dichtbij de grens met Syrië en Libanon. Nadat de sneeuw gesmolten was, vertrok een Russisch onderzoeksteam onder leiding van bioloog Vladimir Lukhtano om onderzoek te doen naar insecten op grote hoogte. Daar ontdekten ze de nieuwe vlinder.

Onbekende vlinder al vaak gezien

Het gebied rondom de berg Hermon is een populaire plek voor Israëlisch bergvakantiegangers. Daardoor is de vlinder waarschijnlijk niet helemaal onbekend voor vakantiegangers. Sterker nog, volgens Lukhtano staat de ‘onbekende vlinder’ op veel vakantiefoto’s. Maar geen enkele fotograaf wist dat het om een vlinder ging, die nog nooit wetenschappelijk onderzocht was. Volgens de Russische onderzoekers is dat ook niet heel gek. De vlinder lijkt veel op andere soorten. Pas toen ze de geslachtsorganen van de vlinder goed bekeken, kwamen ze er achter dat het om een hele nieuwe soort ging.

De soort komt volgens Lukhtano alleen voor in de bergen in het grensgebied van Israël, Syrië en Libanon. Het team van Lukhtano maakte de ontdekking van de nieuwe vlindersoort bekend in het wetenschappelijke tijdschrift Comparative Cytogenetics

Ben je zelf geinteresseerd in alle planten en beestjes in het hooggebergte? In de rubriek ‘Wat leeft er in…?’ gaat Bergen Magazine redacteur Simone van Velzen op zoek naar planten en dieren in de bergen.

Afbeelding: door Vladimir Lukhtano Creative Commons Attribution License (CC BY 4.0)

Meer inspiratie

Wandel door de prachtige dalen, leer de tradities en gebruiken en geniet van het adembenemende uitzicht.

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)