Sentiero dei Parchi

Nieuwe wandelroute zal alle Italiaanse nationale parken verbinden

Italië krijgt er een nieuwe lange-afstandswandelroute bij! De route Sentiero dei Parchi wordt een verbinding tussen alle nationale parken van Italië, van de Stelvio tot Sicilië.

De nieuwe wandelroute wordt meer dan zevenduizend kilometer lang en doorkruist dus heel Italië en doet alle 25 Italiaanse natuurparken aan. Of zoals de Italianen zelf zeggen: de Sentiero dei Parchi wordt een wandelroute door de ‘schatkamer van de Italiaanse natuur’. Het duurt nog wel even voordat we helemaal door die schatkamer kunnen wandelen: de route is nog volop in ontwikkeling en het kan nog tot 2033 duren voordat de route helemaal af is.

Van Stelvio tot Sicilië

De Sentiero dei Parchi zal voor een groot deel de route van de al bekende Sentiero Italia volgen, maar wordt dus nog veel langer. De Sentiero dei Parchi gaat ook naar de eilanden Sardinië en Sicilië. Zodat je als wandelaar een nóg completere beleving van de Italiaanse natuur en cultuur krijgt. En dat is dan ook precies waar de nieuwe route voor bedoeld is. Het moet nog beter mogelijk worden om de veelzijdigheid van Italië op een duurzame manier te beleven. En daaraan hangt nóg een voordeel: want daarmee worden beheerders verplicht om de parken ook goed te beschermen.

Paspoort voor de wandelaar

Als wandelaar word je ook aangemoedigd om in alle 25 parken even te stoppen. Als je je inschrijft voor de route, krijg je een soort paspoort mee, waarmee je kan aantonen dat je alle zevenduizend kilometers hebt afgelegd. Omdat dat natuurlijk een behoorlijk zware opgave is, kun je ook in alle 25 parken een stempel halen. Daarmee heb je een symbolisch en tastbaar bewijs van je prestatie.

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!