Foto: Smial. Mount McKinley/Denali

Noord-Amerika’s hoogste berg niet zo hoog als gedacht

 Smial. Mount McKinley/DenaliMount McKinley, ook wel bekend onder de traditionele naam Denali, is ongeveer 25 meter minder hoog dan gedacht volgens recente waarnemingen. Tot op heden werd aangenomen dat de hoogste berg van Noord-Amerika, gelegen in de Amerikaanse staat Alaska, een hoogte van 6.193 meter had. Dat blijkt echter veranderd te moeten worden in 6.168 meter.

Amerikaanse geografische dienst (USGS)

Volgens 400 nieuwe, aangepaste kaarten, door de Amerikaanse geografische dienst (USGS) gepubliceerd, komt Mount McKinley op een hoogte te staan van 20.237 voet in plaats van de 20.320 voet, de hoogte die al sinds een geografische meting in 1952 gebruikt werd door alpinisten en topografen. Het verschil is zo’n 83 voet, oftewel ruim 25 meter. De geografische dienst is bezig om alle topografische kaarten van Alaska, waarvan de meesten al tientallen jaren in gebruik zijn, aan te passen en te verbeteren. De nieuwe gegevens zijn afkomstig van een onderzoek uit 2012 dat met de Interferometric Synthetic Aperture Radar (IFSAR), een digitale radar die minieme geografische verschillen kan waarnemen, werd volbracht.

GPS-meting in 1989

Volgens Becci Anderson, geograaf van USGS, werd de meting uit 1952 beschouwd als de gepubliceerde hoogte. “In 1989 werd er met behulp van GPS technologie ook al een andere hoogte gemeten, namelijk 6.189 meter. Dat getal kwam echter nooit op topografische kaarten te staan en werd dus niet als gepubliceerd beschouwd”, aldus Anderson.

 BillC. Denali/Mount McKinley, gezien vanaf Wonder Lake

Mount Logan en Mount Saint Elias

De berg Denali is trouwens nog steeds de hoogste berg van Noord-Amerika ondanks de nieuwe meting. De Canadese Mount Logan (5.959 m) en de Amerikaanse Mount Saint Elias (5.489 m), beide gelegen in het St. Elias-gebergte in het zuiden van Alaska en Yukon, zijn nog steeds beduidend lager dan Mount McKinley.

Eerste beklimming Mount McKinley

Walter Harper, een autochtone inwoner van Alaska, was de eerste man die op 7 juni 1913 de top van de Denali bedwong samen met Robert George Tatum in een groep onder leiding van de Amerikaanse gids en leider Henry Peter “ Harry” Karstens en de Engelse ontdekker Hudson Stuck.Bronnen: dailymail.co.uk / telegraph.co.uk

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?