Het industriedorp Rjukan in Noorwegen. Nigel Swales Nigel's Europe

Noors bergdorp heeft weer zon in het dal

Het industriedorp Rjukan in Noorwegen. Nigel Swales Nigel's EuropeVan september tot en maart ligt in het Noorse dorpje Rjukan volledig in de schaduw van de omliggende bergen. Maar aan de overkant van het dal, bovenop de berg, daar is het wel zonnig. Daar zijn nu spiegels geplaatst zodat het zonlicht teruggekaatst wordt in het dorp.

Ongeveer 100 jaar geleden is het idee van de spiegels al ontstaan, maar dit bleek toen te technisch en te duur om te plaatsen. Er is toen een kabelbaan gebouwd naar de berg waar wel zon kwam, zodat de bewoners naar boven konden om van het licht en de warmte te genieten.

Bergdrop in Telemark

De spiegels zijn onlangs door helikopters op de berg geplaatst. De spiegels draaien mee met de zon. Het computersysteem van de spiegels draait op zonne-energie. De spiegels die nu geplaatst zijn op 450 meter hoogte, verlichten een plek op het marktplein, midden in het dorp.

Naast blije gezichten van de inwoners levert het, volgens de inwoners, hopelijk ook toeristen op die het dorp in Telemark bezoeken.

Het is trouwens niet de eerste keer dat deze techniek toegepast wordt. Sinds 2006 geniet het Noord-Italiaanse dorp Viganella op dezelfde manier van de winterse zonnestralen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden