Huis van Duitse filosoof Friedrich Nietzsche

Nu in de bioscoop: Clouds of Sils Maria (opgenomen in Zwitserland)

Na een veelbelovende ontvangst op de filmfestivals van Cannes en Locarno gaat vanaf 11 september 2014 in de Nederlandse bioscopen “Clouds of Sils Maria” in roulatie, de nieuwste film van de Franse regisseur Olivier Assayas met in de hoofdrollen Juliette Binoche, Kristen Stewart en Chloë Grace Moretz. Een groot deel van de opnamen vond plaats in het imposante bergdecor rond het dorpje Sils Maria in het Zwitserse Engadin.

Filmposter Clouds of Sils MariaClouds of Sils Maria gaat over het verleden, ouder worden en hoe hiermee om te gaan. Voor dit thema vond Assayas inspiratie bij de Duitse filosoof Nietzsche, die zelf ook geregeld in Sils Maria verbleef en voor wie indrukwekkende natuurfenomenen, zoals de slang van Maloja, eveneens een bron van inspiratie vormden.

De film Clouds of Sils Maria

Op het hoogtepunt van haar internationale carrière wordt de actrice Maria Enders (Juliette Binoche) gevraagd voor een hoofdrol in het toneelstuk dat haar twintig jaar daarvoor beroemd maakte. Toen speelde ze Sigrid, een verleidelijk jong meisje dat haar baas Helena tot zelfmoord drijft. Nu krijgt ze de rol van de oudere Helena aangeboden. Voor de repetities reist Maria met haar assistente en vriendin Valentine (Kristen Stewart) naar Sils Maria in het Engadin/Graubünden.

De slang van Maloja

De Majola-slang in EngadinHet natuurfenomeen de slang van Maloja komt meermaals ter sprake in de film. Deze indrukwekkende dikke, witte wolkenslang ontstaat wanneer warme lucht langs de Malojapas naar boven gaat en verandert in mist of wolken. Deze wolkenformatie hangt bijzonder laag en verdwijnt alleen in dalen waar de lucht warmer is. De slang van Maloja zou een voorbode zijn voor slecht weer. Een ander typisch fenomeen in dit gebied verschijnt met de precisie van een Zwitsers uurwerk: de Malojawind. Deze constante, krachtige wind lokt (kite)surfers naar het Meer van Silvaplana.

Hotel Waldhaus Sils

het karaktervolle vijfsterrenhotel Waldhaus SilsEnkele scènes uit Clouds of Sils Maria werden opgenomen in het karaktervolle vijfsterrenhotel Waldhaus Sils. Het hotel werd geopend in 1908 en is al vijf generaties lang in handen van dezelfde familie. Tijdens de opnamen van de film was het hoteleigenaar Felix Dietrich, die hoogstpersoonlijk de paparazzi op afstand hield. Waldhaus Sils is lid van de groep Swiss Historic Hotels en komt tevens voor op de lijst van vriendelijkste hotels van Zwitserland.

In het spoor van Nietzsche

De Franse regisseur Olivier Assayas is niet de enige die zich liet inspireren door het fascinerende landschap van bergen en meren rond Sils. Tussen 1881 en 1888 verbleef de Duitse filosoof Friedrich Nietzsche verscheidene keren in het Engadin om inspiratie op te doen voor zijn werken. Ter plekke is het Nietzschehuis te bezoeken en kun je in het spoor van Nietzsche wandelen op de naar hem vernoemde wandelroute.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Rubriek: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?