Een van de gevonden camera's.

Onderzoekers vinden cameraspullen van legendarische bergbeklimmer die 85 jaar in een gletsjer in Canada lagen

Een team van Teton Gravity Research (TGR) vond de verborgen plek waar de camera-apparatuur van bergbeklimmer Bradford Washburn lagen. De spullen waren in 1937 achtergelaten toen Bradford Washburn en Robert Bates probeerden te ontsnappen aan de ijzige wildernis in Yukon, Canada. De onderzoekers spreken niet alleen van historische waarde van de cameraspullen, maar ook van de wetenschappelijke waarde op het niveau van klimaatverandering.

Een foto van onderzoeker Griffin Post

Expeditie Walsh

Bradford Washburn en Robert Bates waren in 1937 op expeditie naar de 5.226 meter hoge Mount Lucania, in Yukon. Om daar te geraken moesten ze eerst op de Walshgletsjer komen. Een bekende Canadese bush-piloot, Bob Reeve was bereid de twee ernaartoe te vliegen. Een aantal keer kwamen ze met het vliegtuig bij de gletsjer, maar konden ze door omstandigheden niet landen. Toen het eindelijk lukte zonk het vliegtuigje, uitgerust met ski’s aan het landingsgestel, weg in half gesmolten sneeuwbrij. Het duurde vijf dagen voordat de drie het vliegtuigje los hadden. Reeve slaagde erin om weg te vliegen door een groot deel van hun spullen, en Washburn en Bates achter te laten. Die twee begonnen aan een afdaling en hike van 240 kilometer door ijzige wildernis naar de veiligheid van het kleine stadje Burwash Landing.

De gevonden spullen in de sneeuw

Historisch interessant

Bradford Washburn was een Amerikaanse onderzoeker, bergbeklimmer en fotograaf (1910-2007). Omdat hij jarenlang foto’s maakte, is deze vondst meer dan archeologisch interessant. Onder de gevonden spullen zijn namelijk een luchtcamera, en twee filmcamera’s met de film er nog in. De beelden die daar eventueel nog op staan kunnen worden geanalyseerd en tentoongesteld in het Bradford Washburn Mountaineering Museum in Golden, Colorado. De vondst werd gedaan door Griffin Post, een onderzoeker bij TGR. Hij werd bijgestaan door glacioloog Dorota Medrzycka van de universiteit van Ottawa.

Onderzoek doen

Klimaatverandering

Pas in 1960 begonnen wetenschappers met het verzamelen van data over gletsjers. Daarom is de vondst uit 1937 een bron van nieuwe data voor onderzoekers. De nieuwe informatie kan wetenschappers helpen om de impact van klimaatverandering op gletsjers en op onze wereld beter te begrijpen. Zo is de vondst ook in een breder perspectief interessant. De vondsten worden momenteel geanalyseerd door een team van Parks Canada. Ze kunnen niet wachten om de resultaten openbaar te maken voor het publiek.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer