Ötzi at gerookte spek

Aan de beroemde gletsjermummie Ötzi is weer een geheim ontfutseld. Onderzoek heeft prijsgegeven dat het steenbokvlees dat in zijn in zijn maag werd gevonden, rauw en gedroogd was. Oftewel: spek is ouder dan gedacht.

De oorsprong van Ötzi

Op 19 september in 1991 ontdekte een echtpaar tijdens een wandeling over  het Zuid-Tirolse deel van de Ötztaler Alpen iets vreemds in het ijs. Het bleek om een man te gaan die er ongeveer 5.300 jaar lag. De mummie werd op slag een beroemdheid en leverde een schat aan informatie over de bewoners van die tijd op. Zo had de man tatoeages op zijn lichaam en bleek hij nog levende verwanten in de regio te hebben.

De voeding van Ötzi

Mummiespecialist Albert Zink presenteerde woensdagavond onderzoeksresultaten van zijn studie naar voeding. In zijn maag is steenbokvlees gevonden, dit moet zijn laatste maaltijd zijn geweest. De boog die hij bij zich had niet af was, en ongeschikt was voor de jacht. Toch was het steenbokvlees wat hij had gegeten niet rauw. Volgens de nieuwste onderzoeksresultaten had hij spek gegeten, vergelijkbaar met het spek dat nu in Zuid-Tirol wordt gegeten.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!