Jeff Lowe

Outdoorpionier Jeff Lowe overleden (67)

Op 24 augustus overleed Jeff Lowe op 67-jarige leeftijd. De Amerikaan beklom honderden routes als eerste en was een van de grondleggers van het bekende merk Lowe Alpine. Daarmee werd hij een van de meest invloedrijke alpinisten van zijn tijd. in 2017 kreeg hij een Piolet d’Or voor zijn gehele carrière.

Samen met zijn broers Mike en Greg deelde Jeff Lowe een passie voor de bergen. Die passie bracht de drie broers tot grote hoogten. De broers beklommen bergwanden die eerder als onbedwingbaar werden beschouwd.

Grensverleggende beklimmingen

Jeff zelf beklom een aantal van ’s werelds zwaarste routes. Een groot aantal daarvan alleen. Beroemd is zijn winterbeklimming van de Eigernoordwand in 1991. En ook onder ijsklimmers is Jeff Lowe een grootheid, door zijn gedurfde beklimmingen en de nieuwe technieken die hij ontwikkelde.

Oog voor techniek en uitrusting

Die voorliefde voor techniek kwam ook terug in het merk waar Jeff Lowe één van de grondleggers van was: Lowe Alpine. Schroeven, stijgijzers, klemapparaten, plastic gespen op je backpack, dankzij de ervaringen van Jeff en zijn broers werden al deze inmiddels bekende artikelen bedacht, ontwikkeld en vervolgens weer verbeterd.

De laatste jaren

In 2000 kreeg Jeff Lowe last van de symptomen van een onbekende neurologische ziekte. Door die ziekte ging zijn motoriek geleidelijk steeds verder achteruit. Hij kwam in een rolstoel terecht, maar bleef desondanks actief in de klimmersgemeenschap. Vanuit huis bestierde hij nog enige tijd een klimpark en hij reisde zo lang als het ging naar allerlei evenementen om zijn verhalen en ervaringen te delen. Zelf zei hij nooit bitter te zijn over het verlies van zijn motoriek, en daarmee de mogelijkheid om zijn passie voor klimmen nog uit te voeren.

Jeff Lowe

Tom Frost

Op dezelfde dag als Jeff overleed ook Tom Frost, professioneel fotograaf en klimmakker van Jeff Lowe. Samen namen de twee deel aan expedities in de Himalaya. Frost werd ook bekend als een van de toonaangevende klimmers tijdens de ‘gouden jaren’ van klimexpedities in Yosemite National Park.

Meer inspiratie

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!