Home » Merken

Lowe Alpine

In 1967 begonnen drie broers een bedrijfje in een schuur in Lafayette, Colorado. Later datzelfde jaar kwamen hun eerste producten op de markt, waardoor de outdoorindustrie voor altijd veranderde…

Bijna 50 jaar innovatie

Greg, Jeff en Mike Lowe waren vóór alles klimmers. Zij groeiden op in Ogden in de bergachtige westelijke staat Utah, waar hun vader Ralph hen al op zeer jonge leeftijd met de bergen in aanraking bracht. Reeds als tieners verlegden Greg en Jeff de grenzen van de Amerikaanse bergsport.

Door hun passie en expertise werd in het jonge bedrijf, dat vanaf 1972 officieel Lowe Alpine Systems ging heten, onvermijdelijk vooral technisch klimmateriaal ontwikkeld: hun Hummingbird was het eerste modulaire ijsklimapparaat met buisvormige doorn en schoffel; de Footfang het eerste step-instijgijzer, met verticale verwisselbare voorpunten en de eerste antistolplaten; de Snarg de eerste ijsmephaak en de RATS-ijsschroef had als eerste een ratelsysteem om in- en uitdraaien te vereenvoudigen. Met de introductie van de Tuber werd de Stichtplaat naar de schroothoop verwezen.

Weinig klimmers weten dat Greg Lowe ook het eerste variabele klemapparaat ontwierp, waarvan Ray Jardine en Wild Country later de Friend afleidden. En Jeff leerde een Russische klimmer om een materiaalloze standplaats in ijs te improviseren, die nu bekend staat als de Abalakov.

De ontwikkelingen bij Lowe Alpine gingen in die beginjaren in snel tempo en de broers bouwden innovatieve tenten en portaledges, terwijl ze zich ook bleven toeleggen op hun rugzakken. Toen ze in 1977 de eerste plastic gespen op rugzakken introduceerden, werden ze nog voor gek verklaard: dat kon niet sterk genoeg zijn. In die tijd ontwikkelde Greg een serie tassen om zijn foto-uitrusting in extreme omstandigheden adequaat te beschermen, die onder de naam LowePro op de markt werd gebracht.

In 1978 ontwierpen de broers hun eigen kleding voor hun expeditie naar de extreem moeilijke Latok I in de Karakoram, die ze daarna op de markt brachten onder het label Latok. Rond 1990 werd de Latok-kleding, die eerst werd geproduceerd in het klimmersmekka Boulder, Colorado, ondergebracht bij het moederbedrijf Lowe Alpine, dat in zijn Ierse fabriek de traditie van productinnovatie hoog in het vaandel bleef voeren. Dit leidde onder meer tot de ontwikkeling van Triplepoint, Lowe´s waterdicht ademend materiaal, dat inmiddels één van de bekendste eigenmerkproducten op de outdoormarkt is. De broers Lowe zijn in de jaren tachtig elk hun eigen weg gegaan. Hun drang om beter materiaal te ontwikkelen zit echter nog altijd in de genen van Lowe Alpine verankerd: Dit werd in het afgelopen jaar weer perfect geïllustreerd door de introductie van de nieuwe trekkingrugzakken met het TFX-rugpand, dat de voor Lowe Alpine zo karakteristieke stabiliteit koppelt aan een ongekende flexibiliteit, waardoor het draagcomfort weer verder werd verbeterd. Weer werd de lat hoger gelegd.

Lowe Alpine in 2016

Bijna 50 jaar jong en we zijn nog steeds continu met vernieuwing in de weer: ook 2016 is voor Lowe Alpine weer een jaar van grote stappen vooruit. Met trots introduceren we ruim 70 nieuwe modellen rugzakken. Hiervoor werden twee bestaande draagsystemen sterk doorontwikkeld: voor de grote trekking- en expeditierugzakken het stabiele Axiom -versie 2.0, dat nu ook in meerdere ruglengten leverbaar is- en op de kleinere modellen het zeer aangename AirZone -alweer versie 3.0 van dit zeer prettig ‘ademend’ rugpand-, die elk hun eigen optimale mix van ventilatie en draagcomfort aan de veeleisende toerist en bergwandelaar aanbieden. Nog nooit was het dragen van een extreem grote of van een compacte lading zo comfortabel!

Enkele hoogtepunten uit de geschiedenis van Lowe Alpine

 • ’67 eerste rugzak met intern frame
 • ’74 Hummingbird ijsklimgereedschap
 • ’76 Footfangs starre stijgijzers
 • ’77 eerste plastic gespen
 • ’83 RATS-ijsschroef
 • ’88 Tuber touwrem
 • ’93 APS-rugzak draagsysteem
 • ’95 Dryflo ondergoed
 • ’01 Torso Fit rugmeetsysteem
 • ’04 Load Locker eendelige gesp
 • ’07 TFX-rugzak draagsysteem
 • ’08 AirZone ventilerend rugpand
 • ’14 Axiom-rugzak draagsysteem
 • ’15 introductie Travelcollectie
 • ’16 Axiom en AirZone ingrijpende updates
sirac lowe alpine
Uitrusting - 19 mei 2022

​De Sirac 50 is een ideale rugzak voor lange tochten over moeilijk terrein en waarbij je helemaal op jezelf aangewezen bent.

reparatiecentrum RAB Lowe Alpine
Nieuws - 25 nov 2021

De Britse outdoor merken RAB en Lowe Alpine hebben een was- en reparatiecentrum geopend in Nederland. Daar kun je je spullen professionee laten repareren.

Webinar Bernd Ritschel Lowe Alpine Rab
Nieuws - 11 feb 2021

Fotograaf en bergbeklimmer Bernd Ritschel geeft donderdag 18 februari een gratis webinar over zijn werk en hoe hij de Alpen als fotograaf ziet veranderen.

Rab Lowe Alpine
Nieuws - 3 dec 2020

De Britse outdoormerken Rab en Lowe Alpine gaan klimaatneutraal. De twee merken, hebben als doel om over tien jaar helemaal klimaatneutraal te zijn.

Lowe Alpine Flex25
Uitrusting - 15 okt 2019

De Lowe Alpine Flex 25 rugzak is klein genoeg om naar kantoor te gebruiken, maar groot genoeg als lichte dagrugzak tijdens een trip door de natuur.

lowe alpine three six fivve
Uitrusting - 6 sep 2019

De nieuwe Three-six-five™ serie van Lowe Alpine is een serie dagrugzakken die geschikt zijn voor activiteiten het hele jaar rond. Of je nou over afgelegen bergweggetjes wandelt, of door de onherbergzame steegjes van een stadsjungle.

Lowe Alpine: World-class carry systems for life on the move
Reportage - 5 jul 2019

In 1967 ontwierpen de gebroeders de Lowe Expedition Pack. Meer dan 50 jaar later is Lowe Alpine nog steeds een onafhankelijke rugzakspecialist.

Uitrusting - 10 jun 2019

Met de reeks Altus-rugzakken heeft Lowe Alpine een allround rugzak voor huttentochten op de markt gebracht.

rugzak passen
Reportage - 3 apr 2019

Het kiezen van een nieuwe rugzak is niet makkelijk. Wanneer zit een rugzak nou goed op je rug? Een ontwerper bij Lowe Alpine legde het uit.

Lowe Alpine AirZone Z
Uitrusting - 2 dec 2018

De Lowe Alpine AirZone Z is een goed ventilerende rugzak die je op veel manieren kunt gebruiken, van een zondagse wandeling tot een meerdaagse bergtocht.

Lowe Alpine Tensor
Winnen - 8 nov 2018

Met je rugzak maak je de mooiste avonturen mee. Wat is het mooiste avontuur dat jij met je rugzak hebt meegemaakt?

De Airzone Trek ND-rugzak van Low Alpine
Uitrusting - 9 okt 2018

Karin Anema testte de Lowe Alpine Airzone Trek ND-rugzak tijdens dagtochten in de bergen van Les Bauges.

Pagina's

Abonneren op Lowe Alpine