De gletsjer Vatnajökull ©mcxurxo

Paralympiër in de problemen op IJslandse gletsjer

De gletsjer Vatnajökull ©mcxurxoDe paralympische wereldkampioen downhill skiën Sean Rose is begin april van een IJslandse gletsjer gered nadat hij koorts opliep en 50 kilometer diep in de wildernis strandde. Hij deed een poging om als eerste paralympische skiër Europa’s grootste gletsjer over te steken.

Dat meldt het Britse Metro. Na drie dagen storm en slecht zicht bij de Vatnajökull zetten Rose en zijn team een kamp op om de storm te laten verlopen. Daar werd de skiër ziek waarop het team noodgewongen de reddingsdiensten opriep. Die lieten weten dat vanwege de weersomstandigheden een helikopter hen niet kon bereiken.

"Het zit me dwars"

Wel stuurden ze grondvoertuigen, maar die reden naar een oud kamp van het team. Met een satelliettelefoon werd het team ervan op de hoogte gebracht dat IJslandse hulpdiensten alsnog in de buurt konden komen. Vanwege het gletsjerlandschap en op sommige plekken metershoge sneeuw werd het uiteindelijk een wilde trip naar het ziekenhuis. De skiër is inmiddels thuis en herstellende.

Sean Rose (42) raakte dertien jaar geleden gewond bij een ski-ongeluk. Sindsdien moet hij het zonder benen stellen. Hij is van plan om de gletsjer bij de Vatnajökull alsnog over te steken, “want het zit me dwars dat we onze bestemming niet hebben gehaald.”

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?