Pas op voor het wassende water!

Tijdens hete dagen is het heerlijk om tijdens je bergwandeltocht af en toe even verkoeling te zoeken bij een bergbeek. Even de verhitte voeten afkoelen in het frisse water. Maar veel bergstromen zijn minder natuurlijk dan ze lijken. De autoriteiten in het Oostenrijkse Vorarlberg waarschuwen voor plotselinge vloedgolven door de waterkrachtbedrijven.

Veel bergrivieren staan onder invloed van kleine waterkrachtcentrales. Zo nu en dan zetten die waterkrachtcentrales echter de sluizen open. Daardoor kan het water stroomafwaarts onverwacht heel snel stijgen. Tegelijk kan En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. In 2015 verdronk in de vallei van de Ziller een Belgische vakantieganger door zo’n vloedgolf. Hij was aan het vissen, toen de installatie van een waterkrachtcentrale stroomopwaarts in werking ging. De visser kon zichzelf niet meer op tijd in veiligheid brengen en werd meegesleurd door het wassende water.

Waarschuwingen voor vloedgolven in bergrivieren

Met borden proberen de beheerders van de waterkrachtcentrales toevallige voorbijgangers te waarschuwen, maar dat kan natuurlijk niet overal. Daarom roepen de beheerders van de energiecentrales op om vooral elkaar te waarschuwen en ervoor te zorgen dat bergvakantiegangers zichzelf niet in gevaar brengen.

Bron: Vorarlberg.orf.athln.be

Afbeelding: By Jacquesverlaeken [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.