Patrouille des Glaciers

Patrouille des Glaciers gaat weer van start

De Patrouille des Glaciers wordt gezien als een van de meest uitdagende tochten ter wereld. Tijdens de race leggen deelnemers (tour)skiënd een route af tussen de plaatsen Zermatt en Verbier, dwars door de bergen. In april 2022 vindt deze tweejaarlijkse wedstrijd weer plaats. 

De Patrouille de Glaciers is een race die wordt georganiseerd door het Zwitserse leger. De strijd gaat tussen teams uit verschillende landen. Ooit was deelname aan de tocht alleen voor militairen, maar sinds de jaren 80 kunnen ook ‘gewone’ burgers meedoen. Hoewel gewoon… je moet wel aan een heleboel eisen kunnen voldoen om aan deze race deel te kunnen nemen. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Meer dan een uitdaging

De term uitdaging is voor deze race namelijk nog zacht uitgedrukt. Normaliter is de route tussen Zermatt en Verbier een meerdaagse tocht, hoog door de bergen. Wie mee wil doen moet dus sowieso uitstekend zijn of haar weg kunnen vinden hoog in de bergen, op de ski, in touwgroepen, klimmend en lopend. En dan moet je ook nog in staat zijn om de hele afstand in weinig tijd af te leggen. Het deel tussen Zermatt en Arolla moet in maximaal acht en een half uur afgelegd worden. 

De tocht draait niet alleen om de individuele deelnemers, maar juist om goed teamwork. Niet alleen fysiek moet je er helemaal klaar voor zijn, ook mentaal moet je samen met je team ijzersterk zijn. 

Roemruchte race

Patrouille des Glaciers is een van de meest roemruchte skitourraces ter wereld en volgens velen de zwaarste in haar soort. De oorsprong van de race ligt in de Tweede Wereldoorlog. Om soldaten te trainen en te testen voor een eventuele strijd in het hooggebergte zetten de legerkapiteins Rodolphe Tissières en Roger Bonvin de race de spelregels van de toen bekende wintersport Patrouille Militaire, een sport die nu het meest lijkt op de Biatlon, waarbij de sporters langlaufend, skiënd en schietend een parcours moeten afleggen. De route die de twee kapiteins kozen, was de al bekende haute route tussen Zermatt en Verbier. Een tocht van vier dagen, maar het was de uitdaging om het hele stuk in slechts één dag af te leggen. Het eerste jaar deden achttien patrouilles mee, maar al snel groeide het deelnemersveld. Toch bleef de race niet vrij van ongelukken en controverses. Toen tijdens de editie van 1949 drie deelnemers omkwamen na een val in een crevasse, werd de race jarenlang stilgelegd. Pas in 1984 werd de race weer opnieuw gehouden. Eerst weer alleen voor teams uit het leger, maar in 1986 werden ook burgers toegelaten. De organisatie ligt nog altijd in handen van het Zwitserse leger. 

Andere controverses liggen in het -vermoeden van- dopinggebruik door deelnemers. Maar juist daarin schuilt volgens sommigen juist een charmant element van de race. Waar veel sportevenementen steeds strengere dopingcontroles instellen, heeft de organisatie van de Patrouille des Glaciers juist aangekondigd geen controles te houden. Het gaat immers om de eer en de eerlijkheid. Winnaars krijgen ook geen grote geldprijzen. 

Kijken?

Om deel te nemen moet je dus heel wat in huis hebben, maar, kijken kan natuurlijk wel. De start in Zermatt is altijd een grootse gebeurtenis. De editie van 2022 start op 25 april, dus wie dan in de buurt van Zermatt is, kan zeker even een kijkje nemen.  

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt