Peter Habeler door Frank Peters

Peter Habeler over 'zijn' Zillertaler Alpen

In het winternummer van Bergen Magazine interviewen we berglegende Peter Habeler. Lees hier alvast een voorproefje.

Op een topfoto van Hidden Peak zie ik een jonge Peter Habeler onder een strakblauwe hemel en tegen een achtergrond van de adembenemende Himalaya. Hij heeft zojuist een pickel in de sneeuw geramd. Eroverheen bungelt een vaantje met daarop het wapen van Mayrhofen, het kloppend hart van het Zillertaler Alpen. Het is nu veertig jaar later. Op een bijzondere plek praat ik met Habeler over ‘zijn’ bergen en het belang van het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen.

Tekst Ilja Bos
Foto Frank Peters

Volgens de receptioniste van Hotel Neue Post in Mayrhofen zou het slecht weer worden op 23 juni 2015. Regen, wind en sneeuw boven de 2000 meter. Ik vraag me af of mijn wandeltocht met Peter Habeler naar de Plauener Hütte die dag wel door kan gaan. Gelukkig zit het mee: het is wat fris voor de tijd van het jaar, bewolkt, maar droog. Nadat ik fotograaf Frank Peters bij zijn hotel heb opgepikt, reizen we met de bus naar de stuwdam achterin de Zillergrund. Terwijl we daar met de buschauffeur nog een praatje staan te maken, komt er een sneeuwwitte wagen aangereden. BERG2 staat op de nummerplaat. Een breed lachende, kipfitte senior stapt uit en gebaart dat hij in zijn nopjes is met het weer. Onze tocht naar de Plauener Hütte gaat beginnen. De heren maken kennis. Peter en ik kennen elkaar al door onze betrokkenheid bij het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler. We spreken af het interview in de hut te doen. Onderweg zal Frank foto’s maken. En vragen naar dingen die hij altijd al van de levende legende heeft willen weten.

Benieuwd naar het verhaal van Peter Habeler?

Je leest het volledige interview in het winternummer van Bergen Magazine, dat omstreeks 27 november verschijnt.

Nog geen abonnee? Neem vóór maandag 16 november 16:00 uur een abonnement, dan krijg je het winternummer thuis.

Profiteer van de superaanbieding: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts € 22,50 (i.p.v. € 27,50) én 3 cadeaus t.w.v. minimaal € 39,95!

Word abonnee

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden