Denali Mount McKinley. Foto van Unhindered by Talent

Presidentiële bergen in de Verenigde Staten

Denali Mount McKinley. Foto van Unhindered by TalentDe Frenchman Mountain in de Mojave woestijn in de Verenigde Staten wordt mogelijk genoemd naar Ronald Reagan. Een campagne is opgezet door Chuck Muth, een conservatieve activist, om deze 1235 meterhoge 'rots' naar de voormalig president te vernoemen.

De betreffende bergtop, nu nog de Frenchman Mountain, stijgt boven de dorre vlakte van de Mojave woestijn uit, kijkend over het drukke Las Vegas. Echter kan deze berg binnenkort verbonden zijn met Ronald Reagan. Hoewel het uitzicht vanaf de top indrukwekkend schijnt te zijn en Reagan een goede reputatie heeft bij de Amerikanen, is de hoogte van 'zijn' berg niet bijzonder te noemen. Zo is deze berg bijvoorbeeld veel kleiner dan de hoogste top in de VS de Alaska's Mount McKinley (6194 m), vernoemd naar William McKinley, de 25e president. 

De link tussen dit gebied en de 40e president is dat hij opgroeide in de Midwest en zijn carrière in Californië begon. Reagan trad in zijn vroege dagen op als een acteur op de Las Vegas Strip en verscheen in een propaganda film voor de Tweede Wereldoorlog, die werd geschoten op een vliegbasis. Hoewel er al 3000 monumenten zijn vernoemd naar Ronald Reagan wordt een eigen berg als de ultieme uiting van politieke onsterfelijkheid gezien. Monumenten kunnen worden afgebroken of verdwijnen, een berg blijft echter fier overeind staan ten allen tijde.

Zo'n 14 presidenten hebben al hun eigen berg in Noord-Amerika. Deze gewoonte onderscheidt Amerika van andere landen. Alleen in de voormalige Sovjet-Republiek Kyrgyzstan hebben ze op dezelfde wijze eerbetoon laten blijken aan voormalige Russische presidenten Boris Jeltsin en Vladimir Poetin.

Het kan zijn dat Mount Rushmore, een nationaal monument gelegen in South Dakota heeft bijgedragen aan deze ontwikkeling. Dit monument waarin de gezichten van Lincoln, George Washington, Thomas Jefferson en Theodore Roosevelt zijn uitgehouwen in graniet, symboliseert de eerste 150 jaar van de geschiedenis van de Verenigde Staten. Een probleem bij de benoeming is alleen dat de mogelijk toekomstige berg Reagan al twee namen heeft. Officieel is deze bekend als de Frenchman Mountain, hoewel door de lokale bevolking Sunrise Mountain genoemd, en als Mount Clay, vernoemd naar de minister van Buitenlandse Zaken, Henry Clay, in de 19e eeuw. De BGN (United States Board on Geographic Names)is terughoudend bij het hernoemen van bergen.

Of het hebben van een eigen berg bijdraagt aan status is nog maar de vraag. Vaak blijft de berg bij de bevolking bekend onder zijn originele naam en zullen bergbeklimmers de laatste zijn die denken welke president ze aan het beklimmen zijn.

Bron en een lijst van 'Presidentiële bergen': bbc.co.uk

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past