Rheinschlucht zwitserse Grand Canyon

Project met Rangers in Rheinschlucht een succes

De Rheinschlucht in het Zwitserse kanton Graubünden is een populaire wandelbestemming. De hoge witte kalkwanden spreken veel bezoekers tot de verbeelding en de zeldzame vogelsoorten in het gebied trekken veel natuurliefhebbers.

De bijzondere natuur trekt liefhebbers van veel verschillende activiteiten: wandelaars, mountainbikers en rafters komen elkaar tegen in het gebied. Om de drukte in goede banen te leiden, maar ook om de bezoekers te wijzen op alle natuurschoon, zijn sinds 2017 twee rangers in het gebied actief. Zij wijzen de bezoekers op de regels in het gebied, maar organiseerden ook wandeltochten, waarbij ze bezoekers bewust probeerden te maken van de bijzondere natuurwaarden in het gebied.

Testjaar verlengd

Het eerste jaar was een testjaar, om te kijken hoe het project viel bij het publiek en bij de rangers zelf. Na het eerste jaar is besloten dat het project verlengd wordt met ten minste nog een jaar, al gaan er stemmen op om permanent rangers in te zetten in het gebied.

Rangers noodzakelijk voor natuurbescherming

Als alles volgens plan verloopt, komt er namelijk een grote wandelroute door de Rheinschlucht. De verwachting is dat daardoor de drukte in het dal nog groter wordt. Natuurbeschermers willen dat er dan ten minste rangers actief zijn, zodat zij in de gaten kunnen houden of bezoekers de natuur niet al te veel verstoren.

Meer lezen over Graubünden? In het winternummer van Bergen Magazine van 2018 gaan we op winterwandeltocht door Graubünden-Engadin! Neem vóór 26 november 16:00 uur een abonnement, dan ontvang je dit nummer omstreeks 8 december thuis op de mat.

Bron:

SRF.ch: Ein weiteres Pilotjahr für die Rangerinnen

Afbeelding:

By Sunna [CC BY-SA 3.0 or GFDL], from Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling