Untersberg vlakbij Salzburg. Foto Fenneke Visscher

Reddingsactie speleoloog in Untersberg vordert gestaag

Untersberg vlakbij Salzburg. Foto Fenneke VisscherDe bekende speleoloog Johann Westhauser die inmiddels ruim een week vastzit in de Riesending-Schachthöhle in de Untersberg wordt langzaamaan door reddingswerkers naar boven getakeld. De logistieke organisatie van de reddingsactie is enorm: ruim 200 vrijwilligers helpen mee en in de afgelopen week is er veel gedaan aan voorbereiding in de grot. Inmiddels hebben ze Westhauser al vanaf 1.000 meter diepte naar 500 meter diepte weten te brengen.

Reddingsoperatie

De 52-jarige Westhauser liep hoofdletsel op door vallende stenen toen hij met twee collega´s in de grot aan het werk was. Na een tien uur durende klim naar boven alarmeerde één van zijn collega’s de reddingsdiensten en sindsdien wordt er gewerkt aan een reddingsplan. Westhauser is door zijn verwondingen niet in staat zelf de grot uit te klimmen en wordt nu op een brancard vervoerd. Door zeer nauwe openingen in de gevaarlijke en diepe grot is de reddingsoperatie niet gemakkelijk.

Beeldmateriaal

Beelden van de reddingsactie die door een Italiaanse reddingswerker geschoten zijn laten zien hoe de brancard met Westhauser door een ingewikkeld touwsysteem door lastige passages van de grot wordt vervoerd. De reddingsactie loopt naar omstandigheden voorspoedig en verwacht wordt dat Westhauser aanstaande donderdag of vrijdag het daglicht weer zal zien.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)