wat moet je doen als je vakantieadres in lockdown gaat

Wat moet je doen als je vakantiegebied in lockdown gaat?

We gaan op vakantie, maar de coronacrisis is nog niet over. Wat moet je doen als je vakantiegebied toch in lockdown gaat, of het reisadvies wordt bijgesteld naar negatief?

Uiteraard ben je goed voorbereid op vakantie gegaan en ook tijdens je vakantie hou je het nieuws goed in de gaten. Maar het kan nog steeds gebeuren: opeens laait het aantal besmettingen in het gebied waar jij op vakantie bent op, en gaat in lockdown. Wat nu?

Alseerst geen paniek. Een lockdown of negatief reisadvies komt niet uit de lucht vallen. Als je het nieuws en eventuele updates vanuit je reisorganisatie goed in de gaten houdt, heb je voldoende tijd om uit te zoeken wat er aan de hand is en wat jij kunt doen.

Neem contact op met je reisorganisatie en -verzekering

Ben je met een reisorganisatie op pad? Neem dan zo snel mogelijk contact met hen op om te kijken wat de mogelijkheden zijn. Wordt er een repatriëring georganiseerd? Moet je zelf een weg naar huis zoeken? Wat zijn eventuele kosten en vergoedingen? Als je bijvoorbeeld een pakketreis hebt geboekt, heb je vaak recht op vergoeding van een hoop kosten. Dat zijn allemaal vragen die je met je reisorganisatie kan overleggen. Neem ook contact op met je reisverzekeraar om te kijken wat zij wel en niet dekken.


Kunnen we in de zomer van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Als je geen georganiseerde vakantie hebt geboekt

Als je je vakantie helemaal zelf hebt geboekt, je hebt zelf een camping, hotel of hutten uitgezocht en bent daar zelf naartoe gegaan, moet je zelf overleggen en uitzoeken hoe je terugkomt. Kijk even met de huttenwaard, campingeigenaar of hotelier wat er mogelijk is en plan je route naar huis. Eventuele vliegtuig- bus- of treintickets zul je zelf moeten boeken.

Kijk bij het plannen van je reis naar huis, of je nou met het vliegtuig, openbaar vervoer of je eigen vervoer ook naar de richtlijnen in landen waar je doorheen gaat. Mag je daar de grens nog over? Gelden daar ook lockdowns? Het kan ook zijn dat je een formulier moet hebben om aan te tonen dat je op doorreis bent.

Neem ook in dit geval weer contact op met je reisverzekering om te checken wat er wel en niet gedekt wordt.

Thuis, en dan?

Het is gelukt, je bent veilig thuis, maar wat nu? Het wordt ernstig aangeraden om twee weken in thuisquarantaine te gaan. Dat mag in een vakantiehuisje, voor als je er tóch nog even uit wil. Als je vakantie er al bijna op zat, betekent dat wellicht een hoop geregel met werkgevers en andere verplichtingen.

Mocht je je in die twee weken thuis stierlijk gaan vervelen, dan hebben we hier wat tips om de tijd mee door te komen. Ook leuk als je niet in quarantaine moet. 

Het beste: bereid je vakantie goed voor

De vakantie van 2020 is anders dan anders. Daarom is een goede voorbereiding belangrijk. Informeer voor vertrek nog eens bij je reisverzekeraar over wat je kan verwachten, mocht er iets geks gebeuren. Boek je een reis via een reisorganisatie, overleg dan ook voor vertrek.

En dan nog even dit: Hierboven staan slechts algemene adviezen beschreven. Jouw situatie kan natuurlijk anders zijn. Volg daarom de adviezen, regels en richtlijnen van jouw verzekeraar, reisorganisatie en/of (lokale) overheden altijd op.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis