Respectiere deine grenzen

Respectiere deine Grenzen, rekening houden met de dieren op wintersport

Terwijl de verse sneeuw onder je schoenen (of rackets) kraakt, stap je voort. Je adem vormt kleine wolkjes, de zon schittert in de sneeuw en in de verte zie je een gems door de sneeuw ploeteren. Genieten.  

Maar terwijl wij staan te genieten, heeft die gems het best moeilijk. Want zijn eten ligt verborgen onder een dikke laag sneeuw. En dat geldt niet alleen voor die gems, maar ook voor veel meer andere dieren in de bergen.

Terwijl ontelbare wintersporters de pistes bevolken, trekken veel dieren zich terug in rustige natuurgebieden. Daar kunnen ze eten vinden, en heel belangrijk, rusten, zodat ze minder energie verbruiken in schaarse tijden. Maar dat zijn nou net die rustige gebieden waar wij, en veel andere (sneeuwschoen)wandelaars en toerskiërs van het uitzicht op het gemsje stonden te genieten.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Respectiere deine Grenzen

Om ervoor te zorgen dat al die wintersporters die de natuurgebieden intrekken, niet de broodnodige winterrust van de dieren verstoren, is de Zwitserse overheid in samenwerking met de Zwitserse Alpenclub en natuurbeschermingsorganisaties een campagne gestart om ervoor te zorgen dat freeriders, toerskiërs en winter- en sneeuwschoenwandelaars er op blijven letten dat ze de dieren niet verstoren. Met de campagne Respectiere deine grenze roepen de organisaties wintersporters met een paar simpele aanwijzingen op om rekening te houden met de dieren in het bos. Zo kun jij de vrije natuur in, zonder dat je de winterrust van de dieren verstoort.  

Respectiere deine grenzen

Wat moet je doen?

Eigenlijk is het heel simpel: houd je tijdens je tocht buiten de pistes aan vier regels:

  • Respecteer de grenzen van natuurgebieden en wildreservaten. Dat zijn de gebieden waar de dieren echt absolute rust kunnen vinden om te foerageren en te uit te rusten. Op deze kaart vind je de Zwitserse natuurgebieden
  • Blijf op paden en gemarkeerde routes. Als je daar niet van afwijkt, kunnen dieren wennen aan de plekken waar mensen komen, en zelf rustigere plekken zoeken waar ze niet worden verrast.
  • Mijd de bosrand en plekken waar geen sneeuw ligt. Dat zijn de plekken waar dieren graag komen om voedsel te zoeken. Geef ze daar dus de ruimte voor.
  • Houd de hond aan de lijn, zeker in het bos. Dieren raken snel van slag door de aanwezigheid van honden, zeker als die los door het bos rennen. Houd je trouwen viervoeter aan de lijn (en dus op het pad).

Wil je meer weten over de campagne Respectiere deine grenze en de Zwitserse natuurgebieden? Hier vind je meer informatie.

Meer inspiratie

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?