Tourskiroutes rond Schwarzhorn gesloten om natuurbehoud

Toerisme en natuurbehoud gaan niet altijd hand in hand. Waar de vrolijke toeristen de bergen in trekken, verdwijnt de rust voor dieren. Om de rust voor de dieren in het gebied rond de Zwitserse berg Schwarzhorn te waarborgen, hebben de plaatselijke autoriteiten een aantal sneeuwschoenwandelroutes en skitourroutes gesloten. Maar dat besluit is controversieel.

Discussie over natuurbehoud

Het milieubeheer in het gebied rond de Schwarzhorn is al langere tijd onderwerp van discussie. Het kanton Bern heeft nu de knoop doorgehakt en drie routes voor wintertochten definitief gesloten. Het gaat om de tocht over de Gärstenlücke, de zuidelijke afdaling van de Bandspitz en de westelijke beklimming van de Grindelgraat, de Scheeniwanghörner. Een nare mededeling voor lokale toeristische ondernemingen. Die vrezen dat de toeristen zullen wegblijven. Ze stellen ook dat de wintertoeristen helemaal niet de belangrijkste bron van overlast zijn voor de dieren. Vlakbij de Schwarzhorn ligt ook een schietterrein waar de Zwitserse luchtmacht oefent.

Lawaai van toeristen of van vliegtuigen?

De toeristenbranche vind het vreemd dat toeristen de schuld krijgen van overlast, terwijl er regelmatig gevechtsvliegtuigen laag overvliegen. Als het werkelijk om de bescherming van het wild gaat, zouden  die vliegtuigen als eerste verboden moeten worden, zo stellen zij in Zwitserse media. Volgens hen jaagt het lawaai van de vliegtuigen al genoeg toeristen weg, en zou het sluiten van routes op deze manier een nog grotere aderlating voor het toerisme zijn.

De overheid stelt echter dat de schietbaan er al veel langer ligt, en dat het toerisme in het gebied de laatste jaren zo sterk is toegenomen dat die de overgebleven natuur in het gedrang brengt. Met de sluitingen en nieuwe regels zegt de overheid de enorme toename aan alpine-tochten en -scholen een halt toe te willen roepen.

Via: 20min.ch en Jungfrauzeitung

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past