Bergwandeling

Rustig wandelen met de Buitencode

Je kent het misschien wel: je maakt een rustgevende wandeling, geniet van het uitzicht, en opeens word je bijna door een mountainbiker van je sokken gereden. Er zijn veel mensen die op eigen initiatief de natuur in gaan om te sporten, maar al die verschillende sporten gaan niet altijd even gemakkelijk samen. Daarom is er op twee september een vernieuwde campagne gestart:  Nederlandse Buitencode. Een gezamenlijk initiatief van verschillende natuurorganisaties en buitensportorganisaties. Met de ‘Buitencode’ hopen ze dat buitensporters nog meer rekening met elkaar gaan houden, zodat iedereen op z’n gemak naar buiten kan. En daar heb je als bergwandelaar natuurlijk ook wat aan!

De Buitencode bestaat uit vijf simpele gedragsregels voor mensen die sporten in de natuur. Door deze regels kan je voorkomen dat je bijvoorbeeld van je sokken wordt gereden door een andere sporter, maar ook dat iemand anders weer struikelt over dingen die jij (per ongeluk) hebt achtergelaten! En die vijf regels, die kun je natuurlijk ook makkelijk toepassen als je naar de bergen gaat.

Respect voor de natuur

Als bergwandelaar geniet je het meeste van de prachtige natuur om je heen. Het is dan ook belangrijk dat die met respect behandeld wordt. Daarom luidt de eerste regel als volgt: Respecteer de natuur. Met deze regel wordt voorkomen dat de natuur verstoord wordt. Zo wordt er gevraagd geen onnodig lawaai te maken waarmee je dieren in de omgeving kan storen, je afval netjes in de afvalbak gooien of mee naar huis te nemen en in kleine groepen te wandelen. Voor mountainbikers wordt ook nog gevraagd rustig te remmen voor de grond en na een regenachtige periode te wachten met fietsen, zodat de grond zich weer kan herstellen.  

Let op welke route je loopt 

Je voelt je heel vrij in de natuur. Dat is juist wat het zo heerlijk maakt om naar buiten te gaan. Maar let wel op welk pad je loopt of fietst. Tijdens het wandelen is het makkelijk om af te dwalen van je pad en net dat kleine, leuke weggetje in te slaan. Maar niet alle paden zijn hier bestemd voor. De tweede regel van de Buitencode vraagt je daarom ook om op te letten op routemarkeringen die gebruikt worden voor bepaalde sporten. Zo kom je als mountainbiker niet op een wandelpad terecht, maar loop je als bergwandelaar ook niet in de weg op een route die juist voor mountainbikers bedoeld is. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld ruiterpaden.

Geef elkaar de ruimte 

Er zitten altijd dagen tussen waarop het weer perfect lijkt te zijn en iedereen de drang krijgt om naar buiten te gaan. Het kan dan op bepaalde paden erg druk worden. De Buitencode vraagt met de derde regel om elkaar de ruimte te geven als je elkaar passeert of dit elkaar vriendelijk te vragen. Aan fietsers wordt gevraagd vaart te minderen als die een wandelaar of andere tegenligger tegenkomt en alleen mensen in te halen als dit veilig kan gebeuren.  

Hou anderen te vriend 

Als je tijdens je wandeling ineens achter een langzame groep ruiters terecht komt en er niet langs kan, kunnen er irritaties ontstaan. De Buitencode geeft aan dingen altijd vriendelijk te vragen of mensen aardig te begroeten. Zo hou je iedereen te vriend en blijft je wandeling net zo kalmerend als de bedoeling was.  

Informeer anderen over de Buitencode 

Als je buiten loopt en toch iemand zijn afval op de grond ziet gooien of anderen mensen hard voorbij ziet rijden is er tot slot de vijfde regel van de Buitencode. Hierin staat om deze mensen vriendelijk te informeren over de Buitencode, zodat zij zich de volgende keer ook aan de regels kunnen houden om het buitensporten zo prettig mogelijk te maken voor natuur en mens. 

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis