natuurgebieden in Europa

Welke berggebieden hebben de meeste beschermde natuur?

In beschermde natuurgebieden kun je genieten van de bergen zoals ze eigenlijk horen te zijn. Geen of nauwelijks geluid van verkeer, geen kabelbanen of hoge gebouwen die het uitzicht op een dal of berg verpesten en met een beetje geluk spot je nog wat dieren. Maar als je dat allemaal wil, waar moet je dan zijn?

De organisatie SafeOnEnergy deed onderzoek naar hoe veel land er in Europa beschermd is en kwam met een aantal verrassende resultaten. Een ervan was dat Nederland het erg goed doet als het op beschermde gebieden aankomt. Maar Nederland heeft nou niet bepaald berggebieden waar je van ongerepte wildernis kan genieten, dus waar moet je dan wél naartoe?

Hoogste percentage natuurgebieden

Als je naar een land wil dat naar verhouding veel natur heeft, is Luxemburg de place to be. Van alle Europese landen die in het onderzoek zijn meegenomen, heeft dat land het grootste percentage natuurgebied: 76%! Okee, het land is niet heel groot, maar het zegt wel wat over hoe Luxemburg omgaat met de natuur in het land.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Maar ondanks de naam Klein Zwitserland, zijn de heuvels van Luxemburg nog lang niet het echte zwitserland. In Slovenië, de nummer twee is 72% van het land aangewezen als beschermde natuur. Denk dan bijvoorbeeld aan natuurpark Zelenci, tegen de grens met Oostenrijk en Italië. Hier vind je de Julische Alpen, met al een paar hoge toppen, zoals de 2645 meter hoge Jalovec.

Liechtenstein staat ook hoog op de lijst. De 44 aangewezen natuurgebieden beslaan 45% van het land. Daarna volgt Nederland en dan komt het Verenigd Koninkrijk, waar, bijvoorbeeld in Wales en Schotland, ook heel wat bergachtige streken te vinden zijn en waar 36% van het grondgebied als natuurgebied is aangewezen. Na het Verenigd Koninkrijk komt Oostenrijk, waar 33% van het land als natuurgebied wordt aangewezen. Na Oostenrijk komt Duitsland, dat voor 31% uit natuurgebied bestaat.

Waar vind je de meeste natuurgebieden?

Bovenstaand lijstje is gebaseerd op het percentage grondgebied dat als natuurgebied is aangewezen. Maar je kan natuurlijk ook kijken naar het aantal natuurgebieden in een land. Dan voert Duitsland de lijst aan, met maar liefst 17.654 aangewezen natuurgebieden. Met iets meer dan 15.000 gebieden volgt Zweden en daarna komt Zwitserland met iets meer dan 10.000 plekken die als beschermd natuurgebied zijn aangewezen.

Meer informatie over het onderzoek kun je hier vinden.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer