sellaronda

Sellaronda, avontuur in de Dolomieten

Op het punt waar de drie Italiaanse provincies Bolzano, Trente en Belluno bij elkaar komen, ligt de Sellagroep. Een berggebied dat niet zozeer bekend staat omdat je er omhoog kan klimmen of doorheen kan wandelen, maar omdat je er omheen kan. De Sellaronda is een bekende skitocht, maar is ook voor wandelaars en mountainbikers een stevige uitdaging!

De Sellaronde is een van de oudste tochten door de Dolomieten. Al lang voordat de ronde bekend werd als een avontuur voor bergsporters, legden de inwoners van de gebieden rondom de Sellagroep de ronde af. Om te handelen, maar ook om elkaar op te zoeken. Wie tijdens een bergvakantie de route aflegt, volgt dus de sporen van mensen die al eeuwenland deze tocht maken.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De tocht voert je door vier valleien: Val Gardena, Alta Badia, Arabba and Val di Fassa. Om daar te komen trek je over vier bergpassen: Passo Sella, Passo Pordoi, Passo Campolongo en Passo Gardena. Je hebt dus gegarandeerd een flink aantal hoogtemeters voor de boeg al kun je die, afhankelijk van het jaargetijde en de manier waarop je de Sellaronda aflegt, ook met de kabelbanen doen.

Sellaronda

De Sellaronda als ski-avontuur

De Sellaronda is het meest bekend als skitocht. En hoe: volgens velen is dit een van de mooiste skitochten van Italië, of misschien wel van de Alpen. Vanuit elke lift en vanaf elke piste is het uitzicht fantastisch. Wintersporters kunnen kiezen uit twee rondes: een oranje en een groene route. Bij elkaar leg je (ongeveer) veertig kilometer af, waarvan je er (ongeveer) 26 door de sneeuw glijdt. Hoe lang je er over doet, is natuurlijk een beetje afhankelijk van je eigen snelheid, de pauzes die je neemt en de rijen voor de liften, maar trek er toch zeker zo’n zes uur voor uit.

Meer weten over de Sellarondan als ski-avontuur?

sellaronda

De Sellaronda op de fiets

’s Zomers is de Sellaronda ook een mountainbiketocht. Net zoals bij de skitocht kun je kiezen uit een oranje en een groene route. De tocht over de passen kunnen soms technisch zijn. Dit is dus zeker een tocht voor ervaren mountainbikers, die hun hand niet omdraaien voor een downhill singletrail. Om alle beklimmingen in één dag uit je kuiten te persen, moet je ook behoorlijk in conditie zijn.  

Meer weten over de Sellaronda fietsen?

Sellaronda

De Sellaronda als bergwandeltocht

De Sellaronda is ook een bergwandeling. Dat kan op twee manieren. Als je gebruikmaakt van de liften, kun je de hele ronde in één lange dag afleggen. Met de liften leg je dan het grootste deel van de hoogtemeters af, maar met 25 kilometer op hoogte is het alsnog een pittige tocht om in één dag te doen. Daarom zou je net zo goed de tijd kunnen nemen om de Sellaronda als huttentocht te wandelen. Dan heb je meteen meer tijd om van het fantastische uitzicht op de Dolomieten te genieten. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om de hele ronde te wandelen, zonder hulp van de liften. Met zo’n 43 kilometer een aardige tocht, maar wel een door een van de mooiste gebieden in de Alpen!

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling