Skelet uit de Eerste Wereldoorlog gevonden in Italiaanse Alpen

Skelet uit de Eerste Wereldoorlog gevonden in Italiaanse Alpen

Nabij de top van de Costabella in Val di Fassa is het lichaam gevonden van een gesneuvelde soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. De menselijke resten kwamen bloot te liggen na een zware storm. De soldaat is waarschijnlijk 100 jaar geleden om het leven gekomen door granaatscherven in zijn rechterschouder.

Oorlog in de Alpen

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er hard gevochten tussen de Italianen en de gevechtseenheden van Oostenrijk-Hongarije. De Italianen eenden Oostenrijk snel te kunnen verslaan, maar de oorlog strandde in de bergen.

Barre omstandigheden

58 Italiaanse divisies vochten hoog in de Alpen. Door de strenge winters met temperaturen van -30 graden Celcius kwamen veel soldaten om het leven. Van de 13 miljoen Italianen zijn er meer dan één miljoen nooit meer teruggekeerd. Dit specifieke front is de geschiedenisboeken ingegaan als de ‘Witte Oorlog’.

Zo nu en dan verschijnt er in de Alpen een lichaam van een gesneuvelde soldaat. In 2014 werden in de Presena -gletsjer de overblijfselen van twee Oostenrijkse soldaten ontdekt. Door het ijs bleven de lichamen goed bewaard en kon zelfs geconstateerd worden dat de jongens blonden haren en blauwe ogen hadden. De jongens werden onder het oog van 500 mensen herbegraven.
 

Meer over deze vondst lees je op Archeologie Online

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt