omleidingen noodweer duitsland oostenrijk

Slecht weer in Duitsland en Oostenrijk: dit merk je op de weg

Juni 2024 begon in grote delen van Zuid-Duitsland met bijzonder slecht weer. Overvloedige regenval liet de Donau en veel zijrivieren daarvan uit haar oevers treden, met slachtoffers en heel veel schade tot gevolg. Ook de schade aan infrastructuur is groot. Welke gevolgen heeft dat voor vakantieverkeer?

De problemen in Zuid-Duitsland waren enorm. Beelden van hoe het water van de rivier de Fils bij Ebersbach an der Fils door een geluidswal brak, werden veel bekeken op sociale media. En alsof dat nog niet genoeg was, is het een week later weer raak. In Beieren wordt veel regen verwacht en aan de andere kant van de grens, in Oostenrijk, is het ook mis. Ook daar veroorzaakten overstromingen door de overvloedige regenval veel schade. 

Wegafsluitingen in Duitsland

Maar hoewel de schade in het zuiden van Duitsland dus enorm is, lijken de gevolgen voor doorgaand verkeer nog mee te vallen. Op het moment van schrijven zijn de Autobahnen (nog) niet getroffen door het hoge water. Wel zijn er geïsoleerde gevallen van Bundes- en Kreisstrassen die zijn afgesloten voor verkeer. 

Hier vind je actuele informatie over de situatie op de wegen in Zuid-Duitsland 

Afsluitingen in Oostenrijk

In Oostenrijk is de situatie ernstiger. De A9, ook bekend als de Pyhrn Autobahn, is door het noodweer in Oostenrijk zwaar beschadigd geraakt. Bij het plaatsje Übelbach, iets ten noorden van Graz, is de weg volledig afgesloten. De schade is zo groot dat de ASFINAG uit voorzorg heeft besloten dat de A9 tussen St. Michael en Graz tot 19 juni 2024 dicht blijft, zodat alle schade volledig gerepareerd kan worden. Dat er ook in delen van Oostenrijk nog meer regen verwacht wordt, zal de situatie geen goed doen. Naast de sluiting van de A9 zijn  er op lokalere wegen ook nog afsluitingen. Zo werd de web B171, bij Zams in Tirol door een steenlawine bedolven. Door diezelfde steenlawine raakte een groep wandelaars ingesloten, zij moesten met een helikopter van de berg worden gehaald. Door de afsluiting van de B171 moet verkeer omrijden over de A12, daar geldt voor zolang de B171 dicht is, even geen verplichting voor een tolvignet. 

Hier vind je een kaart met alle afsluitingen in Oostenrijk 

Met de trein

Ook de treinen door het zuiden van Duitsland zijn getroffen door het noodweer. Het traject van München naar Memmingen, Lindau en dan de grens over naar Zürich, is ook versperd geraakt. Tussen Buchloe en Memmingen rijden voorlopig geen treinen. Er zijn omleidingen ingesteld, maar die leveren wel (extra) vertragingen en uitval op. Voor de actuele situatie op het spoor kun je het beste kijken op de website van de Deutsche Bahn. Ook in Oostenrijk zijn er op het spoor enkele stremmingen als gevolg van de overstromingen. Op de site van de ÖBB vind je hier actuele informatie over de situatie op het spoor. 

Meer regen

De regen is nog niet voorbij. Het kan dus zijn dat er nieuwe schade ontstaat. Hou daarom vooral de weer- en verkeersdiensten goed in de gaten. Ook als je al onderweg bent. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!