sneeuw oostenrijk italie

Sneeuwrecords in Oostenrijk en Italië

Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw de afgelopen dagen in Oostenrijk en Italië. In Lienzen in het Ötztal werden records verbroken. Maar er was veel overlast.

Op sommige plekken viel meer dan anderhalve meter sneeuw in een paar dagen tijd. In Lienz werd een neerslagsom van 278 liter per vierkante meter gemeten. Een absoluut record. In minder meteorologische termen: in de stad licht een dicht pak van veertig centimeter sneeuw. In het Ötztal werd ook een record verbroken. Daar viel in een etmaal 80 centimeter sneeuw.

Maar wie vreest dat er nu een fantastisch wintersportseizoen aan de neus voorbij gaat: dat hebben de Oostenrijkers nu ook niet. Op veel plekken staat door de hevige sneeuwval het lawinerisico op 5 het allerhoogste niveau. De sneeuw is op veel plekken vergezeld gegaan van regen, waardoor de sneeuwmassa’s niet stabiel zijn. In Prägraten am Großvenediger, vlak bij Lienz, werden tientallen mensen al geëvacueerd toen een lawine het dorp trof. Op meerdere plekken ligt het treinverkeer stil doordat de rails onbegaanbaar zijn door sneeuw en modder. Ook de wind die met de sneeuw en regen gepaard ging, zorgde voor problemen. De combinatie van wind en sneeuwlast was voor veel bomen te veel. En niet alleen bomen gingen om, ook elektriciteitsmasten braken door de combinatie van storm en sneeuw, waardoor op duizenden huishoudens zonder stroom zitten.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Overlast in Italië

Ook in het noorden van Italië zijn er sneeuwrecords verbroken. In Passo del Tonalo zo meer dan twee meter zijn gevallen. De spoorlijn en de wegen richting de Brennerpas zijn een tijdlang afgesloten door de sneeuw en het lawinegevaar. Ook rondom Merano ligt het treinverkeer stil.

Iets meer naar het zuiden werd die sneeuw regen. Op veel plekken zijn rivieren buiten de oevers getreden. Verwacht wordt dat er nog meer water gaat komen, door smeltwater vanuit de bergen. En dat niet alleen, de komende dagen wordt er meer sneeuw verwacht.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!