Idrijca

Soča vallei in de Sloveense Alpen onder water?

IdrijcaBerg- en natuurverenigingen houden hun hart vast. Eind september is de bezwaartermijn verstreken die het Sloveense ministerie van Financien over de toekomst van de Soča vallei had ingesteld. Het plan is om vijf waterenergiecentrales te bouwen en een stuwdam in de rivier de Soča en de zijrivieren Ucja en Idrijca.

De Soča ontspringt in het Triglav National Park in de Julische Alpen. De grotendeels ongerepte rivier en haar zijrivieren op de Italiaans-Sloveense grens zijn door een wet uit 1976 beschermt. Sectie 565 van de ontwerptekst van de nieuwe energiewet leert dat de bepalingen ter bescherming van de Soča vallei worden opgeheven.

De motivatie is dat men op dit moment maar tussen 20 en 30 procent van de mogelijkheden voor de opwekking van elektriciteit  worden gebruikt en dat dit percentage omhoog moet. De Sloveense Alpen Vereniging is kritisch over het feit dat beschermd natuurgebied nu wordt verkocht in het proces, en wijst op het feit dat er niet eens een onderzoek naar de risico's en de impact op het milieu is gedaan.

De Sloveense afdeling van CIPRA (Commission Internationale pour la Protection des Alpes) waarschuwt dat bij het ondertekenen van de Alpenovereenkomst, het land zich heeft vastgelegd aan het behoud van ongerepte en beschermde gebieden.

Eind september is de bezwaartermijn verstreken. Het is afwachten wat de volgende stap van de Sloveense regering zal zijn. Meer informatie vind je hier.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.