lawineonderzoek zwitserland

Spectaculair onderzoek naar lawines in Zwitserland

Steenlawines lijken in de Alpen steeds vaker voor te komen. Meer smeltwater door hoge temperaturen, meer neerslag, het zijn allemaal factoren die daaraan bijdragen. Daarom wordt het steeds belangrijker om de risico’s en gevolgen van zulke lawines goed in kaart te brengen. Daarom wordt in Zwitserland onderzoek gedaan naar hoe stenen van de bergen af rollen. En dat gaat er spectaculair aan toe! 

Steenslag is in de bergen niet te voorkomen. Maar daarom is het extra belangrijk om te weten waar de vallende stenen terecht gaan komen. Als je dat weet, kun je effectief maatregelen nemen om schade en ongelukken door steenslag te voorkomen. Het Zwitserse Institut für Schnee und Lawineförschung doet daarom regelmatig onderzoek naar de manier waarop stenen van de bergen afrollen. Hoe? 

Wie in augustus 2024 in de omgeving van Davos was, heeft het antwoord kunnen zien. In die maand werd op de Weissfluhjoch bij Davos onderzocht hoe rotsblokken over het geröll aan de voet van de berghellingen rollen. Onderzoekers lieten grote, feloranje geverfde betonblokken in verschillende vormen en maten van de berg af rollen. Camera’s, drones en andere sensoren legden vast hoe de stenen naar beneden denderden. 

Niet alleen op de berghelling zijn sensoren opgesteld, ook in de kunstmatige rotsblokken zijn sensoren gestopt, zodat het pad van de blokken zo nauwkeurig mogelijk kan worden vastgesteld. 

Het is niet voor het eerst dat in Zwitserland op deze manier onderzoek wordt gedaan naar steenlawines. Ook in 2017 lieten onderzoekers dit soort grote kunstmatige rotsblokken van de berg af rollen.  

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)