Paragliden van berg naar berg. Foto Leo-setä

Speedklimmen: de drie Zwitserse bergklassiekers in 15 uur

Paragliden van berg naar berg. Foto Leo-setäDe Zwitserse klimmer Ueli Steck heeft in het weekend van 18/19 augustus in recordtijd drie klassieke alpine routes in Zwitserland met succes beklommen. De Jungfrau, de Mönch en de Eiger wist hij in slechts 15 uur te beklimmen door van de top naar het startpunt van de volgende berg te paragliden.

Jungfrau, Mönch en Eiger

Steck begon het avontuur samen met Markus Zimmerman vanaf de Piz Gloria/ Schilthorn (2970 m) met de paraglide. Vanaf daar kun je de Mönch, Jungfrau én de Eiger zien. Ze vlogen over een vallei naar de ‘overkant’ om 1000 meter te klimmen naar de Rotal hut en sliepen daar een paar uur.

Vanaf daar klommen ze de volgende ochtend naar de Jungfrau (4158 m) waar ze hun paraglides klaarmaakten voor de volgende vlucht. Markus vloog naar een andere bestemming, terwijl Steck op de gletsjer onder de noordwand van de Mönch landde. Daar klom hij omhoog naar de top (4107 m), vloog weer naar beneden naar het startpunt van de klimroute op de Eiger. Aangekomen op de top van de Eiger (3970 m) nam hij even rust en genoot van het goede weer. Na 15 uur en 13 minuten stond hij op de top van de Eiger, zijn doel was behaald.

“Vliegen is compleet nieuw voor me. Je hebt veel geduld nodig, want voor het klimmen en vliegen heb je goede weerscondities nodig. Ik ben blij dat deze combinatie goed is uitgepakt. Ik droomde er al jaren van”, aldus Ueli Steck op zijn website.

De route en foto’s vind je op de site van Ueli Steck.

Hier vind je de route in Google Maps bij benadering;

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen