Je moet er niet aan denken dit met een eenwieler te gaan beklimmen!

Student rijdt op eenwieler over Alpen

Je moet er niet aan denken dit met een eenwieler te gaan beklimmen!Er is nog maar één continent dat eenwieler Lutz Eiccholz nog niet heeft weten te bedwingen: Zuid-Amerika. Zijn vorige project heeft echter laten zien dat alles mogelijk is. Hij maakte een toch op een eenwieler over de Alpen.

De 25-jarige Lutz Eiccholz uit Bottrop beklom de Zugspitze (hoogste berg in Duitsland) in twee dagen. Deze zomer wilde hij het iets ‘groter’ aanpakken, vertelde Eiccholz. Zijn doel: één keer over de Alpen, een reis van 200 kilometer van in totaal 10.000 meter hoogteverschil in zeven dagen. “Lichamelijk worden we aan onze grenzen overgelaten,” zei de student. Samen met een collega uit Berlijn en een eenwieler uit Oostenrijk nam hij de uitdaging op zich.

Tien tot dertien uur per dag zat Eiccholz op zijn fiets. Om de twee uur nam hij een korte pauze. Bij de steilste stukjes werd hij vaak de laatste paar meter geduwd. Maar de ‘etappe des doods’, zoals de student het noemt, is de rit van de bergpas Timmelsjoch in Oostenrijk tot de Eisjöchl in Italië: 2.500 hoogtemeters door regen en sneeuw. Bij zonsopgang kwamen ze aan op de Stettiner hut op 2.870 meter hoogte. Vooral de blikken van de wandelaars in de hut toen er drie doorweekte eenwielers binnenkwamen waren fantastisch, vertelden ze.

Toch heeft Eiccholz vaak gedacht “Waarom ben ik hier?”, zoals wanneer zijn kleding in de ochtend nog vochtig was, of toen hij voor een derde maal van zijn fiets viel. Ook brak op een gegeven moment een spaak en moest hij zijn remmen eens repareren. “In de bergen is er weinig geluk te vinden,” zegt Eiccholz.

De student kwam in 2000 voor het eerst in aanraking met eenwielers en hij was er op slag door gefascineerd. “Het bijzondere is, is dat er geen pauzes zijn,” legt hij uit. “Je kan nooit je gedachten de vrije loop laten gaan. De balans vergt constant je uiterste concentratie.” Hij weet niet nog wat zijn volgende extreme project gaat worden, hoewel hij aan ideeën niks tekort heeft. “De Rocky Mountains zijn het overwegen waard. En de Dolomieten.”

Bron: Der Westen

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.